En stor utbyggnad är på väg i den galleria där Bibliotekslabbet just har öppnat. Som Mitt i tidigare har berättat ska tunnelbanan däckas över och nya byggnader uppföras, för både handel, bostäder och hotell. Det finns också tankar om en biograf.

Planerna var ute på samråd 2021. Den kritik som då kom in från grannar och berörda gjorde att de krymptes, med 15–20 procent. Efter det har ännu en variabel tillkommit. Det är SL:s beslut att placera en tunnelbanestation vid Liljeholmstorget, till den t-banelinje som ska byggas mellan Fridhemsplan och Älvsjö.

– Vi har behövt vänta in en mängd utredningar om placeringen av stationen eftersom det påverkar våra planer. Nu har SL ringat in förutsättningarna så att vi vet hur vi kan gå vidare. Vi har fått göra anpassningar, säger Veronica Palmgren, stadsutvecklingschef vid Citycon, som äger centrumet och är byggaktör.

Granskning i sommar

Egentligen skulle förslaget till detaljplan av utbyggnaden av centrumet ha gått ut på granskning i slutet av 2023, men SL:s planer har försenat processen.

Nu hoppas Citycon att de nya, anpassade planerna för Liljeholmens centrum kan gå ut på granskning till sommaren. Då kan grannar och berörda återigen komma med synpunkter.

Många hänsyn krävs

Liljeholmens centrum är en plats där många människor rör sig, både för att handla och för att ta sig till och från t-bana, tvärbana och bussar. Så kommer det att vara även under de år som centrumet byggs om och t-banestationen byggs.

– Det är mycket som måste säkerställas. Det här är en plats där människor ska kunna vara även när det byggs och det kräver mycket hänsyn, säger Veronica Palmgren.