Strax efter klockan 04 på natten mot torsdagen 12 januari larmades polisen om höga smällar i Kallhäll.

På plats såg patrullerna att det skottskador från ett skjutvapen i en dörr och på fasaden till ett flerbostadshus.

– Men de personer som befunnit sig i lägenheten när skotten avlossades har inte skadats, säger Per Fahlström, presstalesperson på Stockholmspolisen, till Aftonbladet.

Kan ha koppling till tidigare skottlossningar

Platsen spärrades av för teknisk undersökning samtidigt som poliser letade efter misstänkta gärningspersoner och kollade upp eventuella övervakningskameror.

– När det gäller den här typen av grova brott tittar vi alltid på om det kan ha någon koppling till tidigare händelser, säger Per Fahlström till Aftonbladet.

Ingen person är gripen, meddelade polisen på torsdagsmorgonen.

– Det stämmer. Ingen gripen, ingen skadad, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.

Sex grova brott på kort tid i söderort

Under julhelgen och mellandagarna skakades Stockholm av en rad grova brott. Flera detonationer och skottlossningar skedde i söderort.

På tisdagskvällen den 27 december fick polisen larm om höga smällar i en trappuppgång i Dalen. En boende upptäckte att det var rök i trappuppgången och att portdörren var skadad. Nationella bombskyddet var på plats och händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse.

Under natten till onsdagen, vid 02-tiden, avlossades skott mot en fastighet i Gubbängen. Efteråt hittade polisen tomhylsor på platsen. Ingen person i bostaden uppges ha blivit skadad, brottsplatsen spärrades av och en förundersökning om mordförsök inleddes.

Kvällen därpå inträffade ytterligare en skottlossning i Gubbängen, mot en dörr på samma gata.

Vid fyratiden på natten mot torsdagen greps två misstänkta tonårskillar, och ett skjutvapen hittades i området. Den äldre av de misstänkta, en 15-åring, häktades senare på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott.

– Polisen hade högre närvaro i området med anledning av det första mordförsöket och de misstänkta greps på bar gärning, säger Towe Hägg, Stockholmspolisens presstalesperson, till Mitt i.

Strax efter den andra skjutningen i Gubbängen, på onsdagskvällen 28 december, larmade flera Farstabor polisen efter att en hög smäll hade hörts i området.

På plats kunde polisen se att det skett en detonation vid en entré till ett flerbostadshus, med stora skador som följd. Platsen spärrades av och nationella bombskyddet kallades in. Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse.

Ytterligare detonationer

Natten till den 31 december detonerade ytterligare en sprängladdning, i en port till ett lägenhetshus i Rågsved. Ingen människa skadades men fastigheten fick omfattande skador. En brottsutredning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

Natten mot måndagen 2 januari inträffade även en mindre explosion i en trappuppgång i Bagarmossen, med splitterskador i trappuppgången som följd. Enligt de uppgifter som fanns i början på veckan ska ingen person ha skadats. Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse och en misstänkt har gripits.

Stockholmspolisens kommenderingschef Max Åkerwall säger till SVT att de har en ganska god bild av vilka som ligger bakom helgernas våldsdåd, men att kraftiga polisiära åtgärder krävs nu för att inte våldet ska eskalera ytterligare.

– Det är många pågående konflikter parallellt med varandra i Stockholm. Tidigare relativt stabila nätverk har luckrats upp och gamla allianser gäller inte fullt ut längre, det gör arbetet svårare för oss, säger Max Åkerwall till SVT.

Flera grova brott

Under juldagen sköts en 27-årig man ihjäl i Rinkeby.

Under nyårsaftonskvällen sköts en man i 20-års åldern till döds i Vällingby centrum, och två andra personer skadades.

En kraftig explosion inträffade strax efter klockan 03 natten mot måndagen, den 2 januari, i en port i ett flerbostadshus i Grimsta. Fyra personer är gripna och polisen utreder om det finns något samband mellan dödsskjutningen och sprängdådet.

Källa: Mitt i

En man död efter skottlossning i Jordbro

Polisen kallades till Jordbro på onsdagseftermiddagen efter uppgifter om skottlossning. Två skottskadade hittades i närheten av pendeltågsstationen.

Strax före klockan 16 på onsdagseftermiddagen larmades polis och ambulans till Jordbro efter uppgifter om skottlossning.

– När vi kom till platsen påträffades två skottskadade personer i närheten av Jordbro pendeltågsstation. De är omhändertagna av ambulanspersonal och skadeläget är för mig oklart, sa Per Fahlström, vid Stockholmspolisen.

Senare under kvällen bekräftade Stockholmspolisen att den ene de två männen, som var i 25-årsåldern, dött. Den andre, en man i 35-40årsåldern vårdas på sjukhus.

Anhöriga är underrättade.

Sköts i vid stationen i rusningstrafik

Den ena personen ska ha skjutits på en perrong och den andre i anslutning till stationen.

Flera polisbilar är på plats vid stationsområdet och pendeltågstrafiken är stoppad.

Flera polisbilar är på plats vid stationsområdet och pendeltågstrafiken är stoppad.

Angie Gray

Stor insats

Polisen har inlett en förundersökning om mord och försök till mord. Samtidigt pågår en polisinsats för att söka efter gärningspersonerna.

– Ett stort antal polispatruller är involverade i den insatsen. En teknisk undersökning kommer att göras och vi kommer att gå igenom kameramaterial, säger Per Fahlström.

Pendeltågstrafiken mellan Jordbro och Västerhaninge var under en period stoppad under onsdagen.
Under torsdagsmorgonen var ännu ingen gripen.

Flera polisbilar är på plats vid stationsområdet och pendeltågstrafiken är stoppad.

Flera polisbilar är på plats vid stationsområdet och pendeltågstrafiken är stoppad.

Angie Gray

En man död efter skjutning i Jordbro

Ytterligare en man vårdas på sjukhus efter skottlossning vid pendeln i rusningstrafiken.