SLITEN. Huddingehallen är i dåligt skick och i stort behov av renovering. Även simhallarna i Vårby och Skogås har renoveringsbehov, om än inte lika omfattande. Foto: Mosphotos

Ny simhall ska byggas i Huddinge

Huddingehallen är i mycket dåligt skick och måste inom några år renoveras eller rivas. "Men innan dess måste vi få till en ny simhall. Den kommer att ge ökad simyta", säger Bo Källström (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

  • Publicerad 07:00, 30 aug 2021

I Huddinge finns en akut brist på simskoletider. Huddingehallen är i dåligt skick och kommer inte att kunna användas om fem år. Ännu har kommunen inte beslutat om den ska renoveras eller rivas.

– Det vi vet är att vi måste få till en ny simanläggning innan vi eventuellt renoverar den. Vi ser hur lång tid det tar att renovera i Högdalen. Nummer ett är en ny simhall, säger Bo Källström (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Han är väl medveten om att det är brist på simskoletider och att behovet är stort.

Större simyta

– Det finns lika många simhallar i Huddinge som när jag flyttade hit 1972, samtidigt som befolkningen har fördubblats och simundervisningen numera ingår i läroplanen. Vi klarar att leva upp till skollagen nu, men inte om några år, säger han.

Men om ni bygger en ny simhall och river Huddingehallen bir det väl plus minus noll?

– Nej, vi kommer att ha mer simyta i den nya anläggningen. Det blir mer undervisnings- och rehabiliteringsbassänger, kapaciteten ökar rejält.

Var den nya hallen ska placeras kommer att beslutas under hösten. Valet står mellan centrala Huddinge eller Flemingsberg. Det finns en opinion för att ha kvar en simhall i centrala Huddinge.

– Det har jag full förståelse för, men det viktiga nu är att få till en simhall där vi kan få den bästa ekonomin. Oavsett kommer det att vara längs pendeltågslinjen och enkelt att ta sig till.

En ny simhall beräknas kosta en halv miljard kronor. Om Huddingehallen ska renoveras eller ej är i mycket en ekonomisk fråga.

– Jag vet att andra kommuner är intresserade av att köpa tider. Det finns skäl att titta på det tillsammans.