– Vi började i Sollentuna 2018. Sedan var det en paus på grund av pandemin, men den här terminen har vi börjat igen, säger Liza Eriksson.

Hon kommer från Ukraina och började gå som deltagare när hon var föräldraledig, men har nu fått jobb som samordnare på Svenska med baby.

Det är torsdag förmiddag på öppna förskolan Dibber i Edsbergs familjecentral och föräldrar med bebisar droppar in i strid ström när det börjar dra ihop sig till sångstund.

Men först blir det en runda där alla får presentera sig – berätta vad de heter, var de kommer ifrån, och vilka språk som talas i deras hem. Det visar sig vara många: Ryska, rumänska, tyska, tjeckiska, ungerska, spanska och svenska bland annat.

Efter barnklassiker som ”Imse vimse”, ”En sockerbagare” och ”I ett hus vid skogens slut” är det dags för samtal med hobby som tema. Dansa, pyssla, gå i skogen och träna nämns – men de flesta vittnar om att det är svårt att hitta egentid.

– Hon är min hobby, sammanfattar en mamma och nickar mot sin dotter som börjar tröttna på att sitta still.

Dottern behöver inte vänta länge, för kort därpå är det dags för fika.

De öppna föräldragrupperna är kärnan i Svenska med babys arbete. Nu har Svenska med baby och Sollentuna kommuns dessutom startat en satsning på sysselsättning efter föräldraledigheten. Den innebär att nyanlända småbarnsföräldrar också erbjuds yrkesträffar med baby och att vara del i Föräldramatchningen som Svenska med baby gör tillsammans med Yrkesdörren.

– Mycket på föräldraträffarna handlar om föräldraskapet och det är så mycket som är samma för alla. Oavsett var man kommer ifrån så finns samma oro, sömn och mat till exempel. Det vi har adderat nu är att också prata om vad man ska göra sedan, efter föräldraledigheten, säger Frida Liljestrand som är rektor för Dibbers öppna förskolor.

Bland annat kan nyanlända matchas med kvinnor som har samma yrke och som redan har jobb, berättar Liza Eriksson.

– Hit kommer också etablerade svenskar som har jobb. De kan berätta, alla kan hjälpa varandra, säger hon.

Bland annat kan nyanlända matchas med kvinnor som har samma yrke och som redan har jobb, berättar Liza Eriksson.

– Hit kommer också etablerade svenskar som har jobb. De kan berätta, alla kan hjälpa varandra, säger hon.