Fri lek. Efter sångstund, temasamtal och fika är det bara att leka på. Här syns Vincent Soto, vars fru Anetta är volontär och är med och leder föräldraträffen i Edsberg, och sonen Leonel. Foto: Stefan Källstigen

Ny satsning för föräldrar ska få fler i sysselsättning

Svenska med baby fungerar som en naturlig mötesplats och ett tillfälle för språkträning under lättsamma former – och banar samtidigt väg för sysselsättning efter föräldraledigheten.

  • Publicerad 11:40, 16 dec 2021

Oavsett var man kommer ifrån så finns samma oro, sömn och mat till exempel.

– Vi började i Sollentuna 2018. Sedan var det en paus på grund av pandemin, men den här terminen har vi börjat igen, säger Liza Eriksson.

Hon kommer från Ukraina och började gå som deltagare när hon var föräldraledig, men har nu fått jobb som samordnare på Svenska med baby.

Det är torsdag förmiddag på öppna förskolan Dibber i Edsbergs familjecentral och föräldrar med bebisar droppar in i strid ström när det börjar dra ihop sig till sångstund.

Men först blir det en runda där alla får presentera sig – berätta vad de heter, var de kommer ifrån, och vilka språk som talas i deras hem. Det visar sig vara många: Ryska, rumänska, tyska, tjeckiska, ungerska, spanska och svenska bland annat.

Efter barnklassiker som ”Imse vimse”, ”En sockerbagare” och ”I ett hus vid skogens slut” är det dags för samtal med hobby som tema. Dansa, pyssla, gå i skogen och träna nämns – men de flesta vittnar om att det är svårt att hitta egentid.

– Hon är min hobby, sammanfattar en mamma och nickar mot sin dotter som börjar tröttna på att sitta still.

Dottern behöver inte vänta länge, för kort därpå är det dags för fika.

De öppna föräldragrupperna är kärnan i Svenska med babys arbete. Nu har Svenska med baby och Sollentuna kommuns dessutom startat en satsning på sysselsättning efter föräldraledigheten. Den innebär att nyanlända småbarnsföräldrar också erbjuds yrkesträffar med baby och att vara del i Föräldramatchningen som Svenska med baby gör tillsammans med Yrkesdörren.

– Mycket på föräldraträffarna handlar om föräldraskapet och det är så mycket som är samma för alla. Oavsett var man kommer ifrån så finns samma oro, sömn och mat till exempel. Det vi har adderat nu är att också prata om vad man ska göra sedan, efter föräldraledigheten, säger Frida Liljestrand som är rektor för Dibbers öppna förskolor.

Bland annat kan nyanlända matchas med kvinnor som har samma yrke och som redan har jobb, berättar Liza Eriksson.

– Hit kommer också etablerade svenskar som har jobb. De kan berätta, alla kan hjälpa varandra, säger hon.

Bland annat kan nyanlända matchas med kvinnor som har samma yrke och som redan har jobb, berättar Liza Eriksson.

– Hit kommer också etablerade svenskar som har jobb. De kan berätta, alla kan hjälpa varandra, säger hon.

Finns i Tureberg och i Edsberg

Svenska med baby är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening som skapar möten med syftet att bryta segregationen.

Det finns 20 föräldraträffgrupper för barn i åldern 0–2 år – och deras föräldrar – i Sverige.

Två av grupperna finns i Sollentuna: I Tureberg, i Sollentuna familjecentral på Mässvägen 7A, tisdagar klockan 14–14.30 och i Edsberg, öppna förskolan Dibber Blå stallet på Edsbergs torg 1, torsdagar klockan 10.30–12.00.

Nytt för i höst är Yrkesresan med baby, ett samarbete mellan Svenska med baby och Sollentuna kommun som pågår till 2023, där nyanlända kan komma på yrkesträffar, träffa yrkesvägledare, och får hjälp med sitt cv – samtidigt som det är ett tillfälle att umgås med andra föräldrar och barn, sjunga och leka.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Dispyt på E4 slutade med misshandel

Nyheter Försök till omkörning rörde upp känslor Irritation uppstod emellan två bilister på E4 då en man i 30-årsåldern skulle köra om en man i 20-årsåldern i höjd med Haga Norra. Nu har den ene mannen dömts i Attunda tingsrätt för misshandel.måndag 17/1 14:30

Man ur huse när norrskenet färgade himlen grön

Nyheter Många Sollentuanbor spanade in ljusfenomenet Facebook svämmade över av bilder från Rotebro, Edsberg, Järvafältet och andra delar av Sollentuna då ett tydligt norrsken syntes både i fredags och i lördags. Den här bilden på himlen över...måndag 17/1 11:26

Sollentuna Bio gör gärna comeback

Nyheter Hoppas på förslaget om bibblans lokaler vid Aniaraplatsen I förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om Socialdemokraternas förslag att bygga om bibblan lokaler vid Aniaraplatsen till ett kulturhus, med plats för bland annat en biograf, när biblioteket...måndag 17/1 6:30