Koncept. Tillbyggnaden läggs runt glaskupolen. Här, på Slussgårdens tak, är en restaurang ska ligga. Foto: Wingårdhs

Ny restaurang med takterrass på gång i Slussen

Moderniseringen av Slussen är i full gång, och Slussgården hoppar på utvecklingen. På taket till Hornsgatan 20 byggs en restaurang, med plats för 600 gäster och utsikt över både Mälaren och Saltsjön.

  • Publicerad 16:29, 8 jun 2021

Glaskupolen på taket till huset vid Hornsgatan 20, ovanför där Centralbron går in under Söder, behövde bytas. I samband med det bestämde sig förvaltaren Slussgården att se över möjligheten att bygga en restaurang på platsen.

– Vi ville öppna upp fastigheten, och hade möjlighet att bygga till en halv våning. Slussen håller på att omvandlas från trafikpunkt till mötesplats, och vi vill bidra till det, säger Lars Kinneholm, vd på Slussgården.

Tillbyggnaden är i form av en ny våning i trä, på 12:e våningen. Arkitektbyrån Wingårdhs, som bland annat ligger bakom Victoria Tower i Kista och nya Liljevalchs, har ritat byggnaden. Den ska ligga runt, och inte bli högre än, glaskupolen.

Utsikt. Vy från den planerade terrassen. Foto: Slussgården

Skiss. Så här är den nya restaurangen tänkt att se ut. Foto: Wingårdhs

Från sjö till sjö

Restaurangen ska ha plats för 600 gäster, och den får en stor terrass med sikt norrut.

– Utsikten är fantastisk. Längs hela Söder Mälarstrand finns ingen restaurang där det går att se både Stadshuset och Saltsjön. Vi vill öppna upp den sidan av utsikten från Söder för fler än bara för boende.

Vilken restaurang som flyttar in är dock inte klart i dagsläget.

– Vi är öppna för förslag, och har inte låst oss vid något ännu. Vi ska ta beslut om det senast 2022, ju tidigare desto bättre.

Förberedelser för bygget har påbörjats. Restaurangen väntas öppna våren 2023.

Interiörkoncept. Restaurangbyggnaden är en lättkonstruktion i trä, av hållbarhetsskäl. Foto: Wingårdhs

Interiörkoncept. Restaurangbyggnaden är en lättkonstruktion i trä, av hållbarhetsskäl. Foto: Wingårdhs