Rapporten har fokuserat på inslag i SVT Rapport, TV4 Nyheterna och SR Ekot och resultaten presenteras i rapporten "Nyhetskoden". Där framgår att unga upp till 25 år bara kommer till tals i fyra procent av nyhetsinslagen. Och i nästan hälften av fallen figurerar de som brottsoffer eller brottsutövare. Endast två procent av alla nyhetsinslag handlar om förorten och där handlar rapporteringen främst om gängrelaterade brott.

Det är mediehuset Fanzingos unga reportrar Montadar Saleh, 21 år, från Fittja och Helen Ablatova, 25 år, från Tumba upprörda över.

– Det målar upp en bild av att alla unga är samma sorts typ och det gör att de som verkligen försöker bryta sig loss och göra skillnad i samhället inte blir hörda, säger Montadar.

Hur påverkas du av medias rapportering?

– Jag påverkas jättemycket av den. Speciellt eftersom det verkar som att unga från förorten inte har någon rätt att ta plats i alla de olika offentliga rummen. Jag är själv en ung tjej med invandrarbakgrund. Ibland undrar jag om jag är en belastning här, säger Helen.

Tips inför valet

De tror att ungdomarnas underrepresentation kan få konsekvenser i det stundande valet. Helen har några tips på vad mediehusen kan göra åt saken.

–  Det är jättemånga som ska rösta för första gången och många kanske inte röstar på det man står för utan på det man har hört mest om. Bjud in ungdomar och låt dem förklara så att vi förstår vad det innebär för vår framtid och vad det innebär för oss. Unga lyssnar på unga. Jag tycker det är roligare att lyssna på dem som är i min ålder än på någon som är supergammal och som inte tror på mig, säger hon.

Montadar röstade första gången 2018 och minns hur svårt det var.

– Jag var så kluven! Jag röstade på tre olika partier till riksdagen, regionen och kommunen. Jag var verkligen inte tillräckligt informerad, säger han. 

Lokalmedia aningen bättre

Fanzingo har valt att endast fokusera på rikstäckande nyhetssändningar. Nyheter i till exempel Mitt i har därmed inte studerats.

– Vi har valt riksmedia dels inför valet och för att de teman som blir mest uppmärksammade där blir valfrågor sedan, säger Fanzingos vd Ellen Tejle.

Tror du att resultatet blivit annorlunda om ni hade tittat på lokaljournalistiken?

– Vi vet att lokalmedia generellt är bättre på att nyansera och plocka in fler perspektiv. Men vi har gjort en liknande analys av Länstidningen i Södertälje och där ser vi en liknande trend med brott, kriminalitet och negativitet. Men det är oftast lite mer positiva nyheter i lokalmedia, säger hon.