Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport visar att antalet smittade i norrortskommunerna Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker fortsätter följa en uppåtgående trend.

Totalt 401 nya fall rapporterades för vecka 7, jämfört med 298 veckan innan.

Störst ökning var det i Danderyd som hade 100 bekräftad fall, jämfört med 59 veckan tidigare. Täby hade 137 nya fall. Vallentuna 74, Vaxholm 20 och Österåker 70.

En person från Täby och en person från Österåker rapporterades ha avlidit i sviterna av covid-19 under veckan.

Uppåtgående trend

På Folkhälsomyndighetens presskonferens under torsdagen meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell att de ser en fortsatt ökning i resten av Sverige.

– Den är inte så dramatiskt som i november och december. Men definitivt en uppgång, säger han, och tillägger angående innevarande vecka.

– Tyvärr är det nog så att även den här veckan lär vi se en uppgång jämfört med veckan tidigare.

Totalt 5 086 personer rapporterades bekräftats smittade av covid-19 under förra veckan i Stockholms län. Veckan innan smittades totalt 3998 personer, enligt siffror från Socialstyrelsen.

Vaccinet ger effekt

Tidigare under dagen meddelade Folkhälsomyndigheten att personer på särskilda boenden som har fått en andra dos vaccin kan räkna med ett fullgott skydd mot viruset. Således behöver de inte omfattas av de strikta restriktionerna.

Drygt 690 000 vaccindoser har getts i Sverige hittills.

Till och med den 25 februari hade 5 054 personer i norrortskommunerna Täby, Danderyd, Vallentuna, Vaxholm och Österåker fått minst en dos.

– De äldre är skyddade bättre och bättre. Bland personer som bor på särskilda boenden minskar antalet dödsfall, och även bland alla åldersgrupper över 65. Det är en effekt av en minskande smittspridning under en tid, men även en vaccineffekt, säger Anders Tegnell.