Socialt. Startpunkten Hjorthagen erbjuder social gemenskap. En viktig mötesplats, menar Andrea Hedin (M), ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd.

Ny mötesplats har öppnat i Hjorthagen

Östermalm har fått en ny mötesplats för personer med psykisk ohälsa. På Startpunkten i Hjorthagen blir det vardagshäng, fredagsmys och massor av aktiviteter.

  • Publicerad 08:32, 16 nov 2021

Varje gång någon kommer hit i stället för att sitta ensam blir jag väldigt glad.

För ett par veckor sedan slog den öppna verksamheten Startpunkten upp dörrarna till den lilla lokalen på Hubertusgatan.

Den vänder sig till personer med någon form av psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning. Det finns inget krav på biståndsbeslut.

– Det har varit besökare här varje dag sedan det öppnade. Det är väldigt roligt att vi har kunnat öppna den här verksamheten, vi har inte haft någon sådan i stadsdelen på många år, säger Andrea Hedin (M), ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd.

Träffa boendestödjare

På Startpunkten, som drivs av Östermalms stadsdelsförvaltning, finns boendestödjare och personal som håller i aktiviteter. Med tiden kan de bli fler, berättar Andrea Hedin.

– Tanken är att verksamheten ska utformas tillsammans med besökarna och då får vi se vilka behov som finns.

Det planeras för gemensamma aktiviteter som matlag, gymnastik, natur och kultur. Dessutom blir det lite extra festliga måltider till självkostnadspris vid särskilda högtider.

– Många människor som lever med psykisk ohälsa behöver den här sociala gemenskapen. Det kan handla om att man har varit långtidssjukskriven eller har sociala fobier. Varje gång någon kommer hit i stället för att sitta ensam blir jag väldigt, väldigt glad.

Mer information samt öppettider finns på Stockholms stads hemsida.