Sedan 1 januari 2019 mäter Solna luften på Råsundavägen. Kortfattat om resultatet för första året kan sägas att halterna partiklar, PM10, främst orsakade av dubbdäcksslitage, är för höga.

Nu presenterar det grönblåa styret en satsning för 2021 som ska förbättra luften på Råsundavägen, Frösundaleden och andra trafikutsatta vägar: Dammbindning.

– Det är en bil som kör runt och sprutar vägbanan med en kemisk lösning. Vägbanan håller sig fuktig och partiklarna virvlar inte runt lika mycket, säger kommunalråd Bernhard Huber (MP).

https://www.mitti.se/nyheter/solnabor-mest-utsatta-for-dalig-luft/lmrex!3799515/

Metoden används i Södertälje och Stockholm.

En miljon kronor ska läggas på dammbindning och mer frekvent sandupptagning i Solna under nästa år. Om det inte biter på föroreningarna kan dubbdäcksförbud bli aktuellt på vissa gator, meddelar Huber.

– 7 600 människor i Sverige dör till följd av luftföroreningar varje år. Det är fler än i corona. Så det är ett viktigt problem att ta tag i, säger han.

Coronaeffekt

Resultaten för 2020 på Råsundavägen visar hittills på bättre nivåer än 2019. En coronaeffekt, tror Bernhard Huber.

– Det har varit mindre trafik, särskilt i våras.

Miljöpartiet har krävt fler mätstationer i Solna. Är det på gång?

– Jag skulle önska att det fanns ytterligare en, men vi i den politiska majoriteten har sagt att eftersom stationen på Råsundavägen bara funnits i ett år så inväntar vi ytterligare mätningar.