Det var i höstas som nämndordföranden Torsten Friberg (C) skrev ett förslag till fritidsförvaltningen om att komma igång med utredningen om en fritidsgård på Söderhöjden i Jakobsberg.

Nu är den klar och under senaste sammanträdet i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden väntas politikerna rösta om att gå vidare på planerna på en fritidsgård i området. Beslutet klubbas efter denna tidnings pressläggning.

Två möjliga lokaler

I utredningen föreslås två alternativ till lokaler. Det ena är en lokal där den tidigare "Bokhörnan" höll till – i korsningen mellan Frihetsvägen och Vasavägen. Det andra alternativet är en lokal i bottenplan i en av de nybyggda husen på Snapphanevägen 33 B. De lokalerna har stått tomma sedan huset byggdes.

I utredningen har förvaltningen intervjuat ungdomar, skolledare, fritidsledare och representanter från socialförvaltningen om behovet av en fritidsgård.

– Det är ett väldigt gediget underlag och det är tydligt att Söderhöjden behöver en egen fritidsgård. När Tallbohovs fritidsgård lades ner är det många som upplever att kommunen lämnade Söderhöjden i sticket, säger Torsten Friberg (C).

Behövs en mötesplats

Han säger att behpvet finns, trots Huset på Höjden och den nyöppnade Jakobsbergsträffen.

– De är fantastiska anläggningar men det räcker inte. Det finns massor av ungdomar där uppe och de behöver en plats där de kan mötas.

Fritidsgården är tänkt att drivas i kommunal regi. Idag bor det omkring 1200 ungdomar i åldrarna 10 till 19 år på Söderhöjden.