Ombyggnationen av S:t Görans sjukhus har pågått länge, där det bland annat byggs för en ny förlossningsklinik med kapacitet för upp till 4 000 födslar per år. Men öppnandet har flyttats fram flera gånger – och nu är det dags igen.

Det senaste budet var att den skulle öppna 2022, men på kommande hälso- och sjukvårdsnämnd väntas Region Stockholm flytta fram öppnandet till 2026, något P4 Stockholm var första att rapportera.

https://www.mitti.se/nyheter/ingen-neonatalvard-pa-st-gorans-nya-bb/lmrfh!3916129/

Enligt Regionen är anledningen att förlossningsprognoserna har minskat och pandemins påverkan på ekonomin.

– Den kommer att behövas så småningom, men inte så tidigt som vi först trodde. Det handlar ju om att dels se till att vi kan bemanna den förlossningsverksamhet som vi har redan idag, men det är dels också en ekonomisk fråga förstås, att använda skattebetalarnas pengar på ett klokt sätt, säger Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd till P4 Stockholm.

Enligt Regionen kommer det finnas en överkapacitet inom förlossningsvården på cirka två procent fram till 2026, enligt den senaste nedskrivna prognosen.

Men den bilden delas inte av barnmorskeförbundet som är kritiskt till beskedet.

– Från januari till oktober i år ärr det 882 kvinnor som inte har fått plats på någon av våra förlossningskliniker, utan de har tagits in fast det inte finns kapacitet att ta hand om dem. Det är ett väldigt ansträngt och pressat läge så gått som dagligen, dygnet runt. Vi har redan kris i förlossningsvården och vi är rädda att den kommer bli värre, Elin Hallgren som är ordförande i Stockholms barnmorskeförbund till P4.