Ny kulturplats. Snösätra industriområde ska omvandlas till ett centrum för kultur. Foto: Sacharias Källdén

Ny festival planeras i Snösätra

Från illegala fester och dumpade sopor – till en ny kulturplats med inspiration från New York. Just nu pågår arbetet med att utveckla Snösätra industriområde. Nästa år planeras både en festival och andra kulturevenemang.

  • Publicerad 17:04, 3 dec 2021

Varje år hålls graffitifestivalen Spring beast i Snösätra. Nästa år hoppas föreningen Kulturkvarter att den kan bli av samtidigt som det hålls en stor marknad i centrala Rågsved. Det berättar Mikael Rickman, föreningens ordförande.

– Visionen är en marknad uppe i centrum som hålls hela vägen på väg mot Snösätra. Och så målar vi om hela området i Snösätra med interationella och nationella artister. Då inviger vi sommaren, säger han.

Sedan södra delen av Snösätra industriområde revs förra året har arbetet påbörjats med att omvandla norra delen till en kulturplats. Detta görs av kommunen i samarbete med olika föreningar och aktörer i området.

"Vilda västern" utbröt

Än så länge är det inte klart hur kulturplatsen ska utformas. Men nyligen, i oktober, fastställde Stockholms stad att de vill se en permanent kulturplats i Snösätra och innan det, en pop up-kulturplats, under sommaren 2022.Mikael Rickman berättar att förutsättningarna i området till viss del har försämrats det senaste året.

Protester. Det blev starka reaktioner när södra delen av Snösätra revs. Nu ska flera byggnader i norra delen rivas. Foto: Sacharias Källdén

Förutom att galleriet har fått stänga blev sommarens festival mindre än tänkt.

– Och i höst har det varit vilda västern här. Stadsdelen har stängt ett område och det har varit ett vakuum här med rave, illegala fester. Skräp har dumpats och det har kladdats på målningar. Men vi ser möjligheter inför nästa år med festivalen, så att besökarna får ta del av gatukonstscenen, säger han.

Järnväg i USA inspirerar

Samtidigt som staden planerar Snösätras framtid har kulturföreningen lämnat in ett medborgarförslag som ska ingå i planeringen.

Förslaget bygger på en masteruppsats från Lunds universitet som hämtat inspiration från ett tidigare industriområde i Amsterdam, som i dag är en kulturplats, och den gamla järnvägen High Line i New York, som gjorts om till en park.

Medborgarförslaget går bland annat ut på att graffitiväggarna och så många byggnader som möjligt bör bevaras, då ruffigheten och industrikänslan är en del av Snösätras själ.

Författaren till förslaget tar också upp vikten av erbjuda olika aktiviteter till olika typer av besökare, olika tider på dygnet för att öka tryggheten i området.

Författaren önskar även att Snösätra blir ett område som rent praktiskt länkar samman Rågsved, Myrängen och Fagersjö.

Flera byggnader ska rivas

Staden har inventerat Snösätra industriområde. Då flera byggnader visat sig vara i dåligt skick ska de rivas i början av nästa år.

Flera aktörer vill ta vara på materialet från byggnaderna och den som vill vara delaktig i detta är välkommen på ett möte med staden lördagen den 4 december klockan 10. Mötet hålls i Snösätra.