Gemensamt för flera av de här orterna är att de är klassade av polisen som utsatta områden och medlemstalet i Svenska kyrkan är låg. Ändå lockas många här till församlingarna.

Varför det är så ville Tullingebon Tobias Olingdahl belysa i en dokumentärserie där han följer sju kyrkor från olika delar av Sverige – en av dem är Ljusets kyrka i Hallunda.

– Man måste ju börja här. Jag tror inte att man kan göra filmer om förortsförsamlingar och missa Botkyrka, säger han.

Framtiden bor hos oss

Filmerna gjordes inom ramen för nätverket Framtiden bor hos oss som består av församlingar i mångkulturella och mångreligiösa områden över hela Sverige.

– De här orterna kännetecknas av få medlemmar i Svenska kyrkan, och det har fått oss att börjat jobba annorlunda. Och det var det här vi ville visa, säger Tobias Olingdahl och fortsätter:

– Våra kritiker på högerkanten skulle nog säga att vår framtidsbild är att blanda in arabiska eller predika på olika språk. Men det handlar snarare om att se vad som händer i våra områden. Vilka förhållningssätt man har när olika religioner möts och vilket fördomar som finns.

Fem delar

Serien består av fem delar. De två första avsnitten finns redan att se på Svenska kyrkans Youtube-kanal.

– Tredje avsnittet kallar jag för fördomsavsnittet. Det blir lite tuggmotstånd, som visar att det inte blir lättare men inte tråkigare heller. Min förhoppning är att man ska vara nyfiken på hur allt ska sluta efter det här avsnittet, säger Tobias Olingdahl.

På fredag klockan 21 är det premiär för tredje avsnittet.