Tobias Olingdahl. Foto: Magnus Aronson

Ny dokumentärserie visar kyrkans roll i utsatta områden

Framtiden bor hos oss är namnet på en ny dokumentärserie som visar kyrkans roll i flera utsatta områden, däribland Hallunda. Filmmakaren, tillika Tullingebon, Tobias Olingdahl vill visa upp ett annat narrativ än det som framställs i media.

  • Publicerad 05:13, 10 nov 2021

Gemensamt för flera av de här orterna är att de är klassade av polisen som utsatta områden och medlemstalet i Svenska kyrkan är låg. Ändå lockas många här till församlingarna.

Varför det är så ville Tullingebon Tobias Olingdahl belysa i en dokumentärserie där han följer sju kyrkor från olika delar av Sverige – en av dem är Ljusets kyrka i Hallunda.

– Man måste ju börja här. Jag tror inte att man kan göra filmer om förortsförsamlingar och missa Botkyrka, säger han.

Framtiden bor hos oss

Filmerna gjordes inom ramen för nätverket Framtiden bor hos oss som består av församlingar i mångkulturella och mångreligiösa områden över hela Sverige.

– De här orterna kännetecknas av få medlemmar i Svenska kyrkan, och det har fått oss att börjat jobba annorlunda. Och det var det här vi ville visa, säger Tobias Olingdahl och fortsätter:

– Våra kritiker på högerkanten skulle nog säga att vår framtidsbild är att blanda in arabiska eller predika på olika språk. Men det handlar snarare om att se vad som händer i våra områden. Vilka förhållningssätt man har när olika religioner möts och vilket fördomar som finns.

Fem delar

Serien består av fem delar. De två första avsnitten finns redan att se på Svenska kyrkans Youtube-kanal.

– Tredje avsnittet kallar jag för fördomsavsnittet. Det blir lite tuggmotstånd, som visar att det inte blir lättare men inte tråkigare heller. Min förhoppning är att man ska vara nyfiken på hur allt ska sluta efter det här avsnittet, säger Tobias Olingdahl.

På fredag klockan 21 är det premiär för tredje avsnittet.

Nätverket Framtiden bor hos oss:

Nätverket Framtiden bor hos oss (FBHO) består av församlingar/pastorat i mångkulturella och mångreligiösa områden i Malmö, Skövde, Eskilstuna, Göteborg, Linköping, Norrköping, Borås, Trollhättan, Södertälje, Gävle, Örebro, Uddevalla, Uppsala och Stockholm.

I många städer växer ett nytt samhälle fram, mångkulturellt och komplext. De samlar församlingar och pastorat i Svenska kyrkan som verkar i sådana miljöer. I en mening menar de att det som idag sker i närverkets stadsdelar kommer att ske och vara vardag i hela samhället om några år. De vill reflektera  kring det som sker i områdena och kring vad som är kyrkans uppdrag i en mångreligiös och mångkulturell kontext.

Källa: Svenska kyrkan

Visa merVisa mindre