Författaren och Rinkebyprofilen Gunilla Lundgren kom till Rinkeby för första gången för ungefär 50 år sedan, när hon var 19 år.

Och hon har blivit kvar sedan dess. Många känner igen henne som initiativtagaren till Nobel i Rinkeby, men förutom det har hon, bland annat, hunnit med att skriva eller medverka i runt 60 böcker, där Rinkeby ofta haft en central roll.

Sin första bok skrev hon precis då när hon kom till Rinkeby, i början av 70-talet, tillsammans med romska tonåringar.

– När jag för några år sedan fick höra att Rinkeby skulle fylla 50 så tänkte jag att "nu måste jag fira det, jag måste göra en historiebok. Men jag vill inte skriva en egen bok, utan jag vill göra den ihop med Rinkebyborna", säger hon.

Av Rinkeby, för Rinkeby

Sagt och gjort. Ungefär två år senare släpps nu "Rinkeby – Världens torg i 50 år". Den innehåller bidrag från barn, unga, fritidsledare, föräldrar, restaurangarbetare, skådespelare, författare, fotbollsspelare med flera, som bott, levt eller verkat i Rinkeby på olika sätt.

– Det är så många människor som har åsikter om Rinkeby, men i den här boken är det bara Rinkebys egna röster som får höras; deras egna bilder, foton och tankar, deras egna berättelser, säger Gunilla Lundgren.

Den 17 september var det invigning för boken på ett fullsatt Rinkeby bibliotek. Barn och unga som medverkat på olika sätt gick upp på scenen för att göra olika presentationer.

Ania Hussein och Elif Demirsoy går båda i klass 3A på Kvarnbyskolan. Tillsammans med klasskamrater inledde de evenemanget uppe på scenen. De presenterade sig med sina namn och sa "välkommen till Rinkeby" på sina olika hemspråk.

– Det var jätteroligt, vi var nervösa och spända innan men nu efteråt känns det jättebra, säger de.

De tycker att det är roligt att Rinkeby fått en alldeles egen bok.

– Det som är så bra med Rinkeby är det är nära till skolan, och att alla kompisar finns här. Och det finns inga mer krig i Rinkeby. Det brukade det vara i våra hemländer som våra föräldrar lämnade.

Finns många Rinkeby

Efteråt var Gunilla Lundgren rörd och stolt.

– Alla var så duktiga. Jag tycker de olika presentationerna beskrev boken så bra, det finns både saker att skratta åt, gråta åt och reflektera över.

Hon beskriver varje år hon verkat på platsen som helt unikt.

– När jag kom hit för 50 år sedan var det mest arbetskraftsinvandrare som bodde här. Sedan kom den politiska invandringen, och så vidare. Rinkeby är i ständig förändring. Det är det många som inte tycker är bra, men det är ju så världen är. Vi kan inte hålla på att tro att världen inte förändras, säger hon, och fortsätter:

– Varför jag trivs i Rinkeby är dels för att jag har många vänner och arbetskamrater i området, men också för att de stora frågorna blir så centrala här; fred, rättvisa, miljö. Det är något hela världen måste arbeta med. Det finns många Rinkeby överallt, i alla länder.