Appen, som heter Upplev Väsby, ska locka fler att både upptäcka och just uppleva Väsby.

– Syftet är att tillgängliggöra de olika värden som Väsby har för Väsbyborna. Den kopplar ihop platserna i kommunen med kultur, historia och upplevelser, säger stadsträdgårdsmästare Nils Odén.

Rent praktiskt funkar det så att du i appen väljer någon av de vandringar som intresserar dig och startar turen.

– Du kan ta del av allt material utan att fysiskt gå vandringen, men om du går kommer du vid varje informationspunkt att få upp den information som finns just där och du kan följa din vandring med karta i din telefon.

Varje informationspunkt kan innehålla bild och text, men också en video eller en ljudfil. Musikvandringen kommer till exempel att innehålla musik. Fornparkerna som ligger inne har redan korta presentationsvideor som kan ses i appen.

Naturkartan finns ju redan, vad tillför denna app?

– Den lyfter upp historier, anekdoter och nya upptäckter som är mer än natur. Appen har också möjlighet att visa både video och spela ljudfiler, vilket tillsammans med bilder och text gör upplevelsen större.

Nils Odén tipsar om att man med appen kan göra temainriktade vandringar, kulturhistoriska vandringar eller till exempel en musikvandring, där platser knyts ihop med historier om hur viss musik kommit till.

– Det är ju till exempel ingen hemlighet att både Europe, Åsa Jinder, Jan Johansson och Emmy Köhler, bara för att nämna några, alla varit Väsbybor under sina musikkarriärer. Musikvandringen är en av de som är under framarbetning och publiceras i appen i sommar, säger han.

Närmast planerade turer som kommer att läggas in är Runstenar i Väsby, Skulpturparken vid Villa Ed, Musikvandring genom Väsby och Väsby Hall of Fame (olika århundraden med kända personer och deras koppling till Väsby).

– Appen kommer att fyllas på efterhand, med mer och mer. Kanske blir det även en konstvandring med Väsbys offentliga konst, säger Nils Odén.