Vill ha samtal. Eliana Midmey Robledo och Hilda Helin som går i nian i Sätraskolan tycker det behövs mer tid och plats för att kunna sitta ner och prata med andra tjejer. Foto: Anna Rönngren

Nu tas fritidsgårdarna över av stadsdelen

Fler aktiviteter, samarbeten med nya aktörer, mer inflytande från ungdomar, mer fokus på prioriterade grupper och att locka tjejer. Det är tanken när staden tar över fritidsgårdarna från Fryshuset. "Det behövs fler samtalskvällar där man sitter och pratar", säger Hilda Helin, 15 år.

  • Publicerad 07:42, 26 okt 2021

Man behöver kunna sitta ner och prata om hur det är att vara kvinna i vårt samhälle.

Stadsdelsförvaltning ska ta över driften av fritidsgårdarna i Skärholmen, Vårberg, Sätra och Bredäng från Fryshuset. Tanken är att det ska leda till fler och bättre aktiviteter när de fritt kan välja vilken aktör som ska hålla i en aktivitet inom exempelvis dans, musik, samtalsgrupper, läxläsning eller löpning. De vill även satsa mer på att nå funktionshindrade, hbtq-ungdomar och nyanlända. Och locka fler tjejer eftersom majoriteten av besökarna nu är killar.

Ungdomarna själva ska få vara med och påverka aktiviteterna på fritidsgårdarna.

Gårdarna är för grabbiga

Mitt i åkte till Sätraskolan och pratade med Eliana Midmey Robledo och Hilda Helin som går i nian och åttondeklassarna Maryam Mohammad och Heran Reda om vad de tror kan locka fler tjejer att besöka fritidsgårdarna.

– De hade en tjejkväll nyligen där vi dansade och lagade mat, det var jättekul, säger Maryam Mohammad.

Annars går de sällan dit.

Heran Reda tror att aktiviteter som bakning, matlagning, filmkvällar och pyssel skulle locka fler tjejer till gårdarna. Alla tjejerna lyfter också behovet av samtalskvällar.

– Man behöver kunna sitta ner och prata om hur det är att vara kvinna i vårt samhälle, säger Hilda Helin.

Tjejerna tycker att gårdarna har ett för stort fokus på sport och att det generellt är en grabbig stämning på fritidsgårdarna som gör att det är svår att som tjej hitta sin plats och känna sig bekväm.

– Det blir lätt så att killarna tar över när det är så många killar där, säger Hilda Helin.

– Om man vill att tjejer ska känna sig bekväma måste man börja redan i femman–sexan att gå dit med fritids så att det känns naturligt för alla att vara där när de blir lite äldre, säger Eliana Midmey Robledo.

Förändringsarbetet är igång

Den 15 november övergår fritidsgårdarna i stadens regi. Men hittills är inga nya aktiviteter bokade.

– Vi kan inte förändra eller utveckla verksamheten innan den är i vår regi. Det här är en process, säger Sara Heppling Trygg, chef för stadsutveckling på stadsdelsförvaltningen.

Till en början kommer ungdomarna inte att märka någon direkt förändring. All fastanställd personal från Fryshuset erbjuds följa med i övergången och stadsdelsförvaltningen jobbar nu med att ta fram upphandlingsunderlag.

– Vår ambition är att utveckla och komplettera verksamheten med ny kompetens. Vi samarbetar med kulturskolan och biblioteken och vi kompletterar med konstpedagoger och kulturpedagoger som kan erbjuda nya typer av aktiviteter. Sedan ska vi jobba mer uppsökande för att nå till exempelvis nyanlända.

När kan ungdomarna förvänta sig nya aktiviteter och nya aktörer?

– Någon gång under våren.

Ungdomar som har idéer och vill vara med och påverka kan vända sig till personalen på fritidsgårdarna och framföra sina förslag.

Ny regi – nya aktiviteter

Den 15 november tar Skärholmens stadsdelsförvaltning ska ta över driften av fritidsgårdarna i Skärholmen, Vårberg, Sätra och Bredäng från Fryshuset.

Då är tanken att de ska samarbeta med flera olika aktörer.

Alla fritidsgårdarna ska ha likvärdiga aktiviteter så det ska inte spela någon roll i vilken stadsdel man bor.

Majoritet av besökarna på fritidsgårdarna i stadsdelen är killar. För att locka fler tjejer till verksamheten vill stadsdelsförvaltningen nu starta nya aktiviteter som är regelbundna samt satsa mer på kvinnlig personal.

Ungdomar som har idéer och vill vara med och påverka vad som ska finnas kan vända sig till personalen på fritidsgårdarna och framföra sina förslag.

Källa: Skärholmens stadsdelsförvaltning

Visa merVisa mindre

Det blir lätt så att killarna tar över när det är så många killar där.