Både torn och långhus var så pass skadade av rost att de riskerade att rasa. Risken var akut och vintern 2020 stängdes S:t Johannes kyrka på Johannesgatan 21. Ett intensivt planeringsarbete satte igång och drygt två och ett halvt år senare täcktes tornet av byggställningar.

Nu har det gått ett år sedan arbetena drog igång och tornet säkrades upp.

– Tornspiran har nyligen plockats bort och håller på att göras i ordning. Men det är ingen risk att tornet rasar längre. Både kyrkan och kyrkogården är öppna men man kan inte använda huvudentrén eller den stora fina trappan som ligger innanför byggställningar, säger Jessica Mossberg, kommunikationsansvarig vid S:t Johannes församling.

Stopp! Delar av Sankt Johannes kyrkogård stängdes av, bland annat minneslunden. I dag är det öppet igen.

Stopp! Delar av Sankt Johannes kyrkogård stängdes av, bland annat minneslunden. I dag är det öppet igen.

Pekka Pääkkö

Klockans visare putsas

Det tog runt två år för församlingen att samla ihop tillräckligt med pengar för att kunna sätta igång med renoveringarna. Jessica Mossberg uppskattar att de kostat runt 50 miljoner kronor.

– Men det var nödvändigt för att förhindra risken för ras. Kyrkan har större renoveringsbehov men resten får vi ta när vi har medel och möjlighet att göra det.

Trots donationer och hjälp från Stockholms stift tvingades församlingen sälja sin fastighet på Frejgatan 31, som funnits i deras ägo under mycket lång tid. Nu hyr de lokalerna av den nya ägaren, vilket skapat tudelade känslor bland församlingsmedlemmarna.

Kommunikationsansvarig Jessica Mossberg på St Johannes kyrkas församling uppe i kyrktornet.

Kommunikationsansvarig Jessica Mossberg på St Johannes kyrkas församling uppe i kyrktornet.

Privat

– Det är synd att sälja en fastighet vi haft länge i församlingen, dessutom i en lågkonjunktur. Å andra sidan har det gett oss möjlighet att rädda kyrkan – ett kulturarv vi måste ta hand om.

Vad hade hänt om ni hade struntat i att renovera?

– Det hade kunnat rasa då, eller om tio år. Det var ett stort rostangrepp på fästet till motvikten till tornspiran, det hade varit förödande om den släppt.

Vad händer med klockan på tornet?

– Den är nedmonterad. Visarna ska putsas upp och mekaniken bytas ut. Den kommer tillbaka i toppskick, så nu kan man lita på att den går i tid! Vi byter ut tegelstenar i hela tornet och murbruk som är gammalt, tar bort fuktskador och så.

När är arbetena klara?

– Renoveringen pågår till sensommaren. Arbetena kommer väl vara klara lite tidigare men sedan tar det några månader att plocka ner byggställningarna, de är ju ganska höga.

Akut rasrisk för Johannes kyrktorn

Johannes kyrkas framtid är oviss och risken att tornet rasar akut. Om församlingen inte får ekonomisk hjälp för att renovera och restaurera byggnaden är risken stor att den måste säljas, och i värsta fall rivas.

Johannes kyrka, och området kring den, har varit stängd för allmänheten sedan i slutet av 2020, efter att man upptäckt att byggnadsdelar rostar och vittrar vilket kan vara en risk för att människor skadas om man vistas i och kring byggnaden.

Under våren i fjol gjordes en omfattande utredning av kyrkans renoveringsbehov, som visade sig vara mycket stort. Bland annat måste kyrktornen demonteras och byggas upp igen. Annars är risken att tornet rasar akut, enligt församlingen.

De har lagt 8 miljoner kronor på projektering och utredning och nu vädjar man till kyrkostyrelsen i Uppsala om ekonomisk hjälp, något som DN:s Lars Epstein var först med att rapportera om i sin blogg. Enligt en beräkning kommer de åtgärder som behöver göras kosta 255 miljoner kronor.

I en skrivelse till kyrkostyrelsen, daterad 18 februari, skriver Johannes församling att man varken på kort eller lång sikt har möjligheter att själva bekosta de nödvändiga restaureringsarbetena. "En maximal belåning av församlingens övriga fastigheter och tillgångar räcker inte tillnärmelsevis för att frigöra det kapital som krävs för restaureringen av S:t Johannes kyrka" står det.

Har gjort stora underhållsarbeten

Man betonar också att problemen inte beror på misskötsel av byggnaden, utan att man gjort återkommande stora underhållsarbeten i bevaringssyfte.

Får Johannes församling ingen ekonomisk hjälp så återstår ingen annan lösning än att kyrkan säljs, skriver de vidare i skrivelsen. "Kyrkobyggnadens framtid om det sker en försäljning blir då mycket osäker och det kan inte uteslutas att de framtida ägarna kommer att ansöka om rivnings- tillstånd, eftersom kostnaden för iståndsätta kyrkobyggnaden är så hög att den förmodligen inte ens skulle kunna säljas för bevarande för en krona".

Församlingen menar att de själva inte ens har ekonomisk möjlighet att bekosta en "ansvarsfull rivning" av kyrkan.

– Vi har skrivit till kyrkans styrelse och väntar på svar, det är de som sitter på pengarna. Just nu finns det inte så mycket att säga, säger Hans von Schreeb, ordförande i Johannes kyrkofullmäktige, som undertecknat skrivelsen.