Sommar, sol och bad. Tre ord som ligger fint på tungan. Och visst finns det ett stort badsug bland Sigtunaborna nu när värmen har anlänt lagom till sommarlovet.

För att inte det ska bli fullständigt kaos på Sigtunas badplatser har kommunen vidtagit flera åtgärder för att alla badgäster ska få en så trivsam stund som möjligt. Även om vissa restriktioner lättas upp i samhället är det fortfarande viktigt att hålla avstånd.

Sigtuna kommun har rustat upp strandbaden. Bland annat har linjer målats på gräsmattorna så att det ska bli tydligt hur badgästerna ska hålla avstånd till varandra.

Kommunen trycker på vikten av att alla tar ansvar vid badplatserna. Både vad det gäller att hålla avstånd och ta med sitt skräp när man lämnar badet.

– Är det fullt när du kommer? Välj en annan dag att åka och bada på, eller kanske något av våra andra strandbad, säger Tapani Röytää som är bad- och simhallschef i Sigtuna kommun.

Extra badvärdar

Kommunen har även anlitat extra badvärdar som kommer att finnas på plats vid strandbaden för att hjälpa till.

Nya bord och bänkar har placerats ut och grillplatserna har rustats upp. Badplatserna har även blivit mer tillgängliga för alla.

– Bland annat kommer vi ha ramper för att fler ska kunna bada, säger Tapani Röytää.

Ny sand

Förutom ramper, bord och grillplatser får Steningebadet också ny sand på stranden i sommar.

Sigtunabon Kaoutar Lagerbjelke med barnen Leila, 6 år samt Solman 6 månader, besöker Sjudagårdsbadet en blåsig förmiddag mitt i veckan när stranden är ganska tom.

De bor nära och tycker att det är ett trevligt bad som de besöker ofta.

– Fastän vädret inte är perfekt känns det bättre att åka hit än att bara stanna hemma. Det är bra här, det finns en servering och duschar. I vanliga fall brukar badet vara fullt, speciellt under helgerna, säger Kaoutar Lagerbjelke.

Första besöket på badet denna sommar var i torsdags förra veckan.

– Vi märkte direkt att vi inte såg några kanadagäss, inte en enda gås och det är ovanligt. Vi brukar räkna och rekordet från förra året ligger på 67 gäss.

Linor vid vattnet

I år har kommunen satt upp linor vid strandkanten för att försvåra för gässen att komma upp på land.

– Det verkar faktiskt ha hjälpt lite med linorna. Vi har nästan inte sett några gäss alls i år, säger Kaoutar.

Kommunen påminner även om att inte parkera på olämpliga platser som kan försvåra för räddningstjänsten om något skulle inträffa.