Sjudagårdsbadet i Sigtuna. Familjen Kaoutar Lagerbjelke samt barnen Leila (6,5 år) samt Solman Foto: Stefan Källstigen

Nu står baden redo för sommaren

Sommaren är här och med den fylls badplatserna i Sigtuna. Trots varmt väder och ett kraftigt badsug får inte hur många som helst trängas på stränderna under pandemin.

  • Publicerad 11:37, 22 jun 2021

Är det fullt när du kommer? Välj en dag att åka och bada på eller kanske något av våra andra strandbad

Sommar, sol och bad. Tre ord som ligger fint på tungan. Och visst finns det ett stort badsug bland Sigtunaborna nu när värmen har anlänt lagom till sommarlovet.

För att inte det ska bli fullständigt kaos på Sigtunas badplatser har kommunen vidtagit flera åtgärder för att alla badgäster ska få en så trivsam stund som möjligt. Även om vissa restriktioner lättas upp i samhället är det fortfarande viktigt att hålla avstånd.

Sigtuna kommun har rustat upp strandbaden. Bland annat har linjer målats på gräsmattorna så att det ska bli tydligt hur badgästerna ska hålla avstånd till varandra.

Kommunen trycker på vikten av att alla tar ansvar vid badplatserna. Både vad det gäller att hålla avstånd och ta med sitt skräp när man lämnar badet.

– Är det fullt när du kommer? Välj en annan dag att åka och bada på, eller kanske något av våra andra strandbad, säger Tapani Röytää som är bad- och simhallschef i Sigtuna kommun.

Extra badvärdar

Kommunen har även anlitat extra badvärdar som kommer att finnas på plats vid strandbaden för att hjälpa till.

Nya bord och bänkar har placerats ut och grillplatserna har rustats upp. Badplatserna har även blivit mer tillgängliga för alla.

– Bland annat kommer vi ha ramper för att fler ska kunna bada, säger Tapani Röytää.

Ny sand

Förutom ramper, bord och grillplatser får Steningebadet också ny sand på stranden i sommar.

Sigtunabon Kaoutar Lagerbjelke med barnen Leila, 6 år samt Solman 6 månader, besöker Sjudagårdsbadet en blåsig förmiddag mitt i veckan när stranden är ganska tom.

De bor nära och tycker att det är ett trevligt bad som de besöker ofta.

– Fastän vädret inte är perfekt känns det bättre att åka hit än att bara stanna hemma. Det är bra här, det finns en servering och duschar. I vanliga fall brukar badet vara fullt, speciellt under helgerna, säger Kaoutar Lagerbjelke.

Första besöket på badet denna sommar var i torsdags förra veckan.

– Vi märkte direkt att vi inte såg några kanadagäss, inte en enda gås och det är ovanligt. Vi brukar räkna och rekordet från förra året ligger på 67 gäss.

Linor vid vattnet

I år har kommunen satt upp linor vid strandkanten för att försvåra för gässen att komma upp på land.

– Det verkar faktiskt ha hjälpt lite med linorna. Vi har nästan inte sett några gäss alls i år, säger Kaoutar.

Kommunen påminner även om att inte parkera på olämpliga platser som kan försvåra för räddningstjänsten om något skulle inträffa.

Gravfynden de första kristna i Sverige

Nyheter Kommer att ställas ut på Sigtuna museum Flera gravar hittades i centrala Sigtuna. Det rör sig om den första generationen kristna i Sverige och ett så unikt fynd har aldrig tidigare hittats i kommunen.måndag 2/8 11:41

Våg av telefonbedrägerier i Märsta

Nyheter 21 fall av bedrägeri anmäldes i juni Som mest har ett brottsoffer förlorat upp emot 200 000 kronor när en våg av så kallade vishing-brott svept över Märsta. Enligt polisen är det främst äldre som utsätts för bedrägerierna.fredag 23/7 14:53

396 nya bostäder planeras i Sigtuna stadsängar

Nyheter Byggherre får grönt ljus Flera nya byggen är på gång i Sigtuna stadsängar. Nästan 400 nya hem håller på att färdigställas i området det kommande året.måndag 19/7 14:57

Kommunen öppnar del av Midgårdsbadet

Nyheter Men utomhusbadet är fortsatt stängt hela sommaren Sedan den 15 juli är det fritt fram att plaska i inomhusdelen av Midgårdsbadet. Men på grund av smittrisken är utomhusdelen fortsatt stängd. "Jag tror att folk kommer respektera råden", säger kultur-...fredag 16/7 12:05

Bilolycka på E4 vid Arlanda – flera skadade

Nyheter "En person var fastklämd" meddelar polisen Fem personer har fått föras till sjukhus efter en bilolycka på E4 vid Arlanda.onsdag 14/7 17:12

De vandrar för välgörenhet – från Umeå till Stockholm

Nyheter Ska samla in pengar till utsatta kvinnor Elina och Ebba samlar in över 200 000 kronor för att hjälpa kvinnor i behov av humanitär hjälp i Sydsudan. Vi tar ett snack med dem när de passerar Bollstanäs.onsdag 14/7 16:13