Nattstängt. Mårten Trotzigs gränd stängs av nattetid för att minska skadegörelse. Foto: Mostphotos

Nu stängs Mårten Trotzigs gränd

Länge har klottret i Mårten Trotzigs gränd varit ett aber för staden. För att få bukt på problemen ska gränden därför stängas av.

  • Publicerad 15:12, 5 mar 2021

– Så här ska det inte se ut. Många turister passerar här, sa stadsbyggnadsrådet Joakim Larsson (M) till Mitt i 2018, när han pekade på klottret i Mårten Trotzigs gränd.

Patruller ska få bort klottret i Gamla stan

I flera års tid har skadegörelsen i Mårten Trotzigs gränd, även känd som Stockholms smalaste, upprört både medborgare och politiker. 2018 stavades lösningen klotterpatruller, men det har inte räckt för att hålla väggarna rena. Därför ska gränden nu stängas av nattetid.

– Klottret i Mårten Trotzigs gränd är allvarlig skadegörelse. Det kostar mycket pengar att få bort klottret, och tyvärr blir det snabbt nedklottrat igen efter sanering. Att stänga gränden nattetid är ett sätt att förebygga att människor klottrar i skydd av mörkret, skriver Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret, i ett mejl.

Låses nattetid

En port ska skärma av gränden i dess nedre del, och en grind installeras vid en övre. Mellan midnatt och sex på morgonen låses de. Dagtid är den öppen som vanligt.

Ett bygglov utfärdas som tillåter åtgärderna att vara på plats i fem år. När gränden är stängd ska boende fortfarande få möjlighet att ta sig fram, men andra hänvisas till andra gränder.

Avstängningen drar igång under våren, och projektet har en prislapp på 300 000 kronor.

Mårten Trotzigs gränd

Stockholms smalaste gata.

I övre delen är gatan bara 93 centimeter bred.

Går från Prästgatan till Västerlånggatan.

Gränden var avstängd mellan 1850-talet till 1945.

Källa: Stockholm från A till Ö

Visa merVisa mindre