Forsgrenska badet och andra simhallar har hållits men stängs nu av staden. Foto: Sacharias Källdén

Nu stänger Stockholm simhallarna

Stockholm stänger ner simhallarna men låter biblioteken vara öppna. Det meddelade den grönblå majoriteten idag.

  • Publicerad 13:52, 20 nov 2020

Sedan de skärpta lokala råden infördes i Stockholm har alla uppmanats att undvika att gå på badhus, gym och bibliotek. Samma budskap inskärptes också av regeringen och Folkhälsomyndigheten i veckan, när den nya gränsen på max åtta personers för sammankomster presenterades.

NYA RESTRIKTIONER: Nytt maxtak på åtta personer införs

Trots detta har Stockholms stad haft verksamheterna öppna med budskapet att stockholmarna inte ska gå dit om det inte är absolut nödvändigt – fram tills nu.

Stängt tills lucia

Från och med i morgon fram till den 13 december kommer de kommunala simhallarna och gymmen att vara stängda för vuxna. Det meddelade den grönblå majoriteten i Stadshuset under fredagen. Simskolor och verksamheter för barn fortsätter.

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) uppmanar istället stockholmarna att träna utomhus.

Men biblioteken och medborgarkontoren kommer att fortsätta att vara öppna.

– De har en samhällsviktig funktion, säger Karin Ernlund (C).

Biblioteken kan möbleras om för att minska risken för smittspridning, antalet besökare är begränsat och uppmaningen om att bara gå dit om man absolut måste ligger kvar. Men stockholmare som måste sköta kontakter med myndigheter, söka jobb och scanna betyg ska kunna fortsätta göra det, anser majoriteten.

Stadens två museer och konsthallen Liljevalchs fortsätter att vara stängda, liksom Stockholmsrummet och Stadshuset. Stadsteatern har pausat alla sina föreställningar.

Så agerar gymmen i Stockholm efter Löfvens uppmaning

Stopp för besök på servicehus

Smittan fortsätter att öka på äldreboendena och bland hemtjänstutförare. Enligt staden finns bekräftade fall av covid-19 på 24 av stadens 84 äldreboenden, sammanlagt är 128 personer bekräftade smittade. 103 personer med hemtjänstinsatser är också bekräftat smittade. Det rapporterar Dagens Nyheter idag.

Staden beslutar därför att stoppa alla besök på servicehusen. Sedan tidigare tar vård- och omsorgsboenden inte emot besökare. Detta gäller fram till och med den 30 november, men äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) menar att mycket talar för att besöksstoppen förlängs.

– Sannolikheten för en förlängning är mycket stor. Vi ska återkomma nästa vecka, säger han.

Alla stadsdelar har också uppmanats att stänga ner sina träffpunkter för äldre en månad framåt.

Skansen stänger ner helt

Inga jullovsjobb

Staden ställer också in alla jullovsjobb till ungdomar på grund av risken för smittspridningen. Totalt hade sju stadsdelar planerat att erbjuda cirka 300 ungdomar feriejobb.

– Det gäller både jobb i stadens verksamheter och de jobb som vi hade planerat med näringslivet. Jag förstår att många ungdomar blir besvikna men vi kommer fokusera på att ordna många och bra sommarjobb till sommaren 2021, säger Karin Ernlund.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) uppmanar alla stockholmare att följa alla rekommendationer och ta smittspridningen på allvar, inte minst för att skydda samhällets sköraste.

– Nu är det sanningens minut för alla stockholmare. Nu måste vi alla agera och alla ta vårt ansvar, säger Anna König Jerlmyr.