Ann Lillqvist, verksamhetsledare vid Eolshälls 4H-gård, klappar gärna om de ulliga lammen. Foto: Märta Lefvert

Nu springer lammen i Eolshälls hagar

Den som vill se söta lamm gör klokt i att besöka Eolshälls gård. Där springer fyra små baggar runt in hagarna. "De kom tidigt i år", berättar Ann Lillqvist, verksamhetsledare.

  • Publicerad 06:40, 9 apr 2021

När fåren får lamm är glädjen alltid stor vid Eolshälls gård. I år kom de extra tidigt. Tackan Snövit födde två små baggar redan den 19 februari och den 12 mars var det Vegas tur att bli mamma till två baggar.

Det är alltså redan fullt spring i hagarna, vid 4H-gården nedanför Axelsberg.

– Visst är de supersöta! De växer väldigt fort och har redan fått små horn, säger verksamhetsledaren Ann Lillqvist och lyfter varsamt upp ett lamm i famnen.

Runtomkring hoppar de andra omkring, bland de fem, mer stillsamma tackorna. Den som vill se dem gör klokt i att bege sig till Eolshälls gård ganska snart, för senare i vår ska lammen säljas.

– Vi måste sälja dem innan de blir alltför stora eftersom de är baggar. Vi vill inte få fler lamm i år, säger Ann Lillqvist och skrattar.

Tackan Doris vill vara med när Ann Lillqvist lyfter upp ett av lammen i famnen. "Hon är så nyfiken av sig", säger Ann. Foto: Märta Lefvert

Hotad ras

Eolshälls får är Gestrikefår, som ingår i gruppen Svenska allmogefår. Gården bytte till denna ras 2019 eftersom den är mer hotad än rasen Värmlandsfår som man hade innan.

– Vi arbetar med att gynna hotade raser. Därför har vi också fjällnära kor och öländska dvärghöns, berättar Ann Lillqvist.

De fyra lammen har döpts till Ferdinand, Billy, Bruno och Ragnar. Pappa är en bagge från en annan 4H-gård och snart säljs alltså lammen vidare till andra gårdar.

– Det är viktigt att sprida Gestrikefåren över landet så att det inte uppstår inavel. Det finns en genbank att titta i som hjälp, säger Ann Lillqvist.

Lite vila. Även livliga baggar behöver vila ibland. Då är det skönt att det finns mjukt hö i hagen. Foto: Märta Lefvert

Öppet i juli

En glad nyhet är att Eolshälls gård i år håller öppet i juli, då man annars brukar ha stängt. Då är hästar, kor och får på sommarbete men hönsen och kaninerna är kvar och gårdens anställda ska ordna olika aktiviteter. Dessutom kommer gårdskaféet att ha öppet, med hembakt fika, varor från trädgårdarna och sommarblommor.

– Vi fattade beslutet på grund av pandemin, behovet av vår verksamhet är stort. Många är väldigt glada över att kunna vara här. Det är ju utomhus och man kan sprida ut sig, säger Ann Lillqvist.

I vår har de fem tackorna på Eolshälls gård sällskap av fyra små baggar, med mycket spring i benen. De växer snabbt, konstaterar Ann Lillqvist. Foto: Märta Lefvert