Dokumentation. Kristian Borg rotar i arkiv och privata album och lyssnar på gamla minnen. Foto: Sacharias Källdén

Nu skrivs boken om Haninges sverigefinnar

Journalisten och förläggaren Kristian Borg har fått uppdraget att skriva Haninges sverigefinska historia.

  • Publicerad 16:06, 19 mar 2021

"Ett halvt sekel av sisu."

Så lyder arbetstiteln på den bok som planeras att ges ut i september i samband med kommunens 50-årsfirande. Kristian Borg, som bland annat kan höras i Finnjävlarpodden i Sveriges radio och som gett ut antologin Finnjävlar på det egna förlaget Verbal, är huvudskribent och redaktör.

Han beskriver arbetet som det roligaste han gjort.

– Jag har hört väldigt många rörande historier från människor som minns bastun i Höglunda pizzeria eller Leffes minigolf i Brandbergen. Många som flyttat härifrån ser med värme tillbaka på tiden i Haninge, säger han.

En annan sak han insett är hur hårt sverigefinnarna drivit olika frågor i kommunen genom åren. Och hur framgångsrika de varit.

– Ta bara de tvåspråkiga klasserna som de började kämpa för i början av 1970-talet och lyckades driva igenom. 1975 öppnade den första finskspråkiga klassen i Blockstensskolan i Jordbro, säger han och tillägger att finska föreningen under 1980-talet hade 900 medlemmar.

Kan inspirera andra

Och fortfarande lever engagemanget vidare. Kristian, som själv växte upp i ett finsktalande hem, nämner pensionärsföreningen Reipas och nybildade Haninge finska förening som två nutida exempel.

Att Haninge nu uppmärksammas av Sverigefinländarnas delegation för sitt minoritetsarbete tror han kan ha betydelse även utanför kommungränsen.

– Förhoppningsvis kan det inspirera och kanske sätta press på andra kommuner.

Läs även: Stort engagemang i Årets sverigefinska kommun

Det betyder sisu

"Sisu är ett finskt begrepp som beskrivs som stoisk beslutsamhet, målmedvetenhet, mod, motståndskraft och härdighet och hålls av finländarna själva för att uttrycka sin nationella karaktär."

Källa: Wikipedia