I ett treårigt projekt med start i juni kommer socialtjänsten att flytta verksamheten från kontoret till folks vardagsrum för att förhindra att barn dras in i kriminella verksamheter, tappar kontakten med skolan och hamnar utanför.

– Många känner sig mer bekväma i sin hemmiljö än på en myndighets kontor. Det blir mer avslappnat, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholm.

Projektet kommer genomföras i Enskede-Årsta-Vantör, Farsta, Skarpnäck och Skärholmens stadsdelsförvaltningar. Blir resultaten lyckade är förhoppningen att det här blir en metod som kan användas i alla stadsdelar.

https://www.mitti.se/debatt/debatt-nu-okar-vi-skyddet-for-unga-ranutsatta-som-vagar-vittna/repval!6iZN07K6YTHhsccZTWAa7Q/

Projektet Intensifierad utredning i hemmiljö riktar sig främst till två målgrupper: Familjer med barn som redan varit i kontakt med socialtjänsten, och familjer där föräldrarna väntar sitt första barn och uttryckt oro över bristande föräldraförmåga.

– Där kan det handla om psykisk ohälsa eller till exempel missbruk, berättar Jan Jönsson.

Under två till tre gånger per vecka, några timmar åt gången, ska socialsekreterare och familjebehandlare samtala med familjen, se hur familjen interagerar med varandra och föreslå stödinsatser om behov finns.

Den stora skillnaden mot en vanlig utredning är att det går mycket fortare. Fler möten under kortare tid ska leda till en starkare relation mellan familj och socialsekreterare. Med en bättre relation kommer förtroende, och det hoppas man ska leda till att familjer i behov av stöd i större utsträckning tackar ja till stödinsatser.

– Dels är det viktigt för familjerna, dels är det en kostnadsfråga. Idag kan utredningarna pågå väldigt länge, och starta om gång på gång när familjer tackar nej men sen återkommer för att det fortsatt kommer in orosanmälningar. Då startar en ny utredning, med nya stödinsatser, som familjen kanske återigen säger nej till.

Staden har anställt en projektledare, sex socialsekreterare och sex familjebehandlare och projektet har en budget på 28,3 miljoner.

https://www.mitti.se/nyheter/rekordmanga-fick-hyresratt-2021-vi-trivs-jattebra/repulv!9J@9xZAH9eCRaKC8S5Vx8Q/