– Ni behöver inte vara rädda för oss. Ni behöver inte känna er otrygga, säger en av killarna.

En grupp tonårskillar, där flera brukar hänga i Rågsveds centrum på kvällarna, har samlats i Projekt Rågsveds lokaler för att ge sin bild av hur området ska utvecklas.

Sedan fritidsgården stängde portarna för gymnasieelever förra året har killarna inte känt att de haft någonstans där de kan umgås tillsammans på kvällarna.

Killarna, som vill vara anonyma, är överens om att de önskar en fritidsgård för gymnasieungdomar, eller kanske ett ungdomsgym.

– Ungdomarna här håller ihop. Det finns en kärlek för Rågsved och det är en styrka. Men den måste tas tillvara på. Man kan inte bara slänga ut ungdomarna på gatan, säger Ahmed Kifah, verksamhetsledare på Projekt Rågsved, en förening som jobbar intergrationsfrämjande med ungdomar och vuxna.

Behöver stöd

Både han och Brouk Worku, också verksamhetsledare, framhåller att många ungdomar i Rågsved behöver stöd för att hitta en sysselsättning.

– Det räcker inte heller med tre veckors sommarjobb. När jag var 17 år var fritidsgården det bästa jag hade, säger Brouk Worku.

Att många unga i Rågsved behöver sysselsättning – och att gymnasieungdomar saknar fritidsgården – framgår av en ny rapport om Rågsved, där 160 personer intervjuats i en stor medborgardialog.

Syftet är att invånare, politiker och tjänstemän tillsammans, och utifrån rapporten, under våren ska komma på åtgärder för hur Rågsved ska utvecklas och bli tryggare.

"Tjejer mer målinriktade"

En åsikt som tas upp i rapporten är att Rågsveds centrum domineras av män. Killarna i lokalen berättar att de vet flera tjejer som hänger på andra ställen, som skolgårdar.

Brouk Worku tror också att många tjejer, överlag, är mer målinriktade.

– När de är 18 år vet de vad de vill göra. En del killar går mer ut bara för att kolla "vad som händer i dag". Det måste finnas en aktivitet framför ögonen på dem. Flera tjejer som jag vet åker också i väg, hem till kompisar i någon annan stadsdel, säger Brouk Worku.

Ahmed Kifah betonar också vikten av vuxna förebilder från skolans värld. I dag finns inget högstadium eller gymnasium i Rågsved.

– Fler lärare i området skulle ge fler förebilder. Det finns ingen tro på skolgången hos många. Åtta av tio killar vill bli bilmekaniker, av de som jag träffar. Vi skulle behöva de bästa lärarna, och de bästa skolorna, säger Ahmed Kifah.

Finns det en risk att unga killar framstår som hjälplösa?

– Det finns en styrka hos många unga, inom idrottsvärlden, med Rågsveds IF, boxningsklubben och musiken, rappen är stor. Men många unga vuxna behöver hjälp för att komma in i det svenska systemet, så är det, säger Ahmed Kifah.