Besvikna. Ahmed Kifah och Brouk Worku på Projekt Rågsved är besvikna över att områdets gymnasieungdomar inte har någon fritidslokal att vara i. Foto: Sacharias Källdén

Nu ska Rågsved bli tryggare

Tioåringar som dras in i droghandeln och tjejer som inte törs gå hem själva på kvällen. Bilderna målas upp i en ny rapport om Rågsved, där 160 personer intervjuats. Men nu påbörjas ett stort arbete för att öka tryggheten.

  • Publicerad 15:05, 26 apr 2021

Det finns en kärlek för Rågsved och det är en styrka.

– Ni behöver inte vara rädda för oss. Ni behöver inte känna er otrygga, säger en av killarna.

En grupp tonårskillar, där flera brukar hänga i Rågsveds centrum på kvällarna, har samlats i Projekt Rågsveds lokaler för att ge sin bild av hur området ska utvecklas.

Sedan fritidsgården stängde portarna för gymnasieelever förra året har killarna inte känt att de haft någonstans där de kan umgås tillsammans på kvällarna.

Killarna, som vill vara anonyma, är överens om att de önskar en fritidsgård för gymnasieungdomar, eller kanske ett ungdomsgym.

– Ungdomarna här håller ihop. Det finns en kärlek för Rågsved och det är en styrka. Men den måste tas tillvara på. Man kan inte bara slänga ut ungdomarna på gatan, säger Ahmed Kifah, verksamhetsledare på Projekt Rågsved, en förening som jobbar intergrationsfrämjande med ungdomar och vuxna.

Behöver stöd

Både han och Brouk Worku, också verksamhetsledare, framhåller att många ungdomar i Rågsved behöver stöd för att hitta en sysselsättning.

– Det räcker inte heller med tre veckors sommarjobb. När jag var 17 år var fritidsgården det bästa jag hade, säger Brouk Worku.

Att många unga i Rågsved behöver sysselsättning – och att gymnasieungdomar saknar fritidsgården – framgår av en ny rapport om Rågsved, där 160 personer intervjuats i en stor medborgardialog.

Hjälp ungdomarna. Brouk Worku och Ahmed Kifah kräver att samhället på olika sätt hjälper de ungdomar som behöver, att komma ut i arbetslivet och hitta en meningsfull fritid. Foto: Sacharias Källdén

Syftet är att invånare, politiker och tjänstemän tillsammans, och utifrån rapporten, under våren ska komma på åtgärder för hur Rågsved ska utvecklas och bli tryggare.

"Tjejer mer målinriktade"

En åsikt som tas upp i rapporten är att Rågsveds centrum domineras av män. Killarna i lokalen berättar att de vet flera tjejer som hänger på andra ställen, som skolgårdar.

Brouk Worku tror också att många tjejer, överlag, är mer målinriktade.

– När de är 18 år vet de vad de vill göra. En del killar går mer ut bara för att kolla "vad som händer i dag". Det måste finnas en aktivitet framför ögonen på dem. Flera tjejer som jag vet åker också i väg, hem till kompisar i någon annan stadsdel, säger Brouk Worku.

Ahmed Kifah betonar också vikten av vuxna förebilder från skolans värld. I dag finns inget högstadium eller gymnasium i Rågsved.

– Fler lärare i området skulle ge fler förebilder. Det finns ingen tro på skolgången hos många. Åtta av tio killar vill bli bilmekaniker, av de som jag träffar. Vi skulle behöva de bästa lärarna, och de bästa skolorna, säger Ahmed Kifah.

Finns det en risk att unga killar framstår som hjälplösa?

– Det finns en styrka hos många unga, inom idrottsvärlden, med Rågsveds IF, boxningsklubben och musiken, rappen är stor. Men många unga vuxna behöver hjälp för att komma in i det svenska systemet, så är det, säger Ahmed Kifah.

Så tycker invånarna om Rågsved

Exempel på citat ur medborgardialogens rapport, där 160 personer intervjuats som bor, jobbar eller verkar i Rågsved. Både barn, politiker och vuxna har intervjuats under vintern.

Under våren ska arbetsgrupper med till exempel invånare, politiker och föreningar arbeta fram förslag på åtgärder som senare ska beslutas och genomföras.

Exempel på citat:

"Det man ser i Rågsved är väldigt mycket män. Rågsveds samhälle domineras av män."

"Alla föräldrar måste vara poliser. Om man vill bo i ett samhälle så måste man vara med."

"Skolan måste prata tidigt om barnens drömmar. Att det finns många vägar till deras mål. Man får aldrig känna att det är kört."

"Allt jag behöver finns här! Nära till natur och nära till city. Trygg med att barnen kan springa fritt utan att korsa bilvägar."

"Staden kommer in med en annan problemformulering. Att det finns för få poliser, för få bostadsrätter och för många utlänningar underförstått. Men vi som bor här vi pratar om andra saker som roten till problemen, såsom arbetsmarknad, sysselsättning, meningsfullhet. Det är inte fel på oss!"

"Jag känner mig otrygg som kvinna/tjej i området kvällstid på grund av alla våldtäkter. Jag har blivit förföljd flera gånger så jag vågar knappt åka kommunalt längre om kvällarna."

"Droghandeln/användningen tar fart i området. Drogförsäljningen har flyttat från centrum till bollplan och pågår när 10-åringar tränar fotboll 50 meter därifrån.”

"De som sköter skolan och är med i organiserat föreningsliv, de är dem som är loosers i dem här områdena. De som är kaxiga och håller på med musik och har pengar och är kriminella och kan hoppa in i en BMW, dom anses vara kungar."

”Det finns en låga bland människor, att hjälpa, utveckla, göra det tryggt.”

”Det är många barn som lever i utanförskap, till exempel med föräldrar som har 2-3 jobb för att kunna försörja sig. De unga är i stort behov av vuxenkontakter."

Visa merVisa mindre