– Schackproffset kommer tillbaka och vi ska ha salsa, sms-poesi, rappskola och kanske Bollywood-dans. Det kan komma snabba infall och tillkomma fler saker, så håll utkik på vår hemsida! säger Ofelia Graah-Ospina, bibliotekarie på Sollentuna bibliotek.

Hon berättar att idén dök upp när hon och några kolleger satt och småpratade och kom in på hur matpriserna har stigit de senaste månaderna.

– Det har blivit svårt för många att klara vardagen och då kan extra aktiviteter vara en omöjlighet, men alla har rätt till en meningsfull fritid. Först tänkte vi att vi borde hitta på nåt roligt helgen innan barnbidraget kommer, men så insåg vi att en gång i månaden – det blir ju bara tre gånger innan sommarlovet.

"Kan nå nya grupper"

I stället planerade de för varannan vecka, men sedan kände de att det kan bli krångligt för folk att komma ihåg.

– Så vi sa att, nej varje fredag fram till sommaren ska det hända något kul på biblioteket.

Det var bara några veckor sedan, men när bollen väl var i rullning gick det snabbt.

– Varför vänta? Vi började ringa runt som tokar, lät tankarna löpa amok och någon vecka senare hade vi ett fullspäckat program. Det här knyter an till vår basverksamhet. Det skrivna ordet, det sjungna ordet. Samtidigt som vi kan nå nya grupper.

Bejakar trender

Den 17 mars var det premiär för Funky Friyay. Och den blev lyckad, med snacks, festis, flera uppskattade aktiviteter – och många besökare.

– En brakstartfest! Balkanorkestern drog igång värsta partyt. Ett litet tjejgäng stod och dansade i 40 minuter! Parallellt hade vi en kvinna från Sollentuna Sygille som lärde ut stickning, det är populärt nu har vi snappat upp på TikTok.

Schack är en annan trend och flera tonårskillar tog chansen att utmana schackinstruktören som hade bjudits in.

– De är en av våra svåraste målgrupper. Så himla underbart att de kom och ville spela!

"Öppet för alla som vill"

En fjärde aktivitet var odlingsskola med Bella Linde, och de som deltog fick med sig en odlingsbok hem.

– Tanken är att det här ska vara öppet för alla som vill. Man kommer efter intresse och inte efter ålder. Och man får chansen att prova på något nytt, just därför har vi så olika aktiviteter som möjligt, säger Ofelia Graah-Ospina.