Skönt med grönt. I år lägger staden 17 miljoner på skötsel och nyinvesteringar i naturreservaten som bland annat får fler grillar, rastplatser och toaletter. Foto: Sacharias Källdén

Nu rustar staden i naturreservaten

Stockholmarna ska slippa klafsa i dy och köa vid korvgrillen när de ger sig ut i skog och mark. Nu rustar staden bland annat i Flatens naturreservat och Nackareservatet.

  • Publicerad 06:15, 5 apr 2021

Fler rastplatser, grillar, toaletter, nya spänger på blöta stigar och bättre skyltar så att stockholmarna hittar till och inte irrar bort sig i skogarna. Det är några av förbättringarna som staden planerar i naturreservaten i år.

Totalt är det fyra miljoner som ska gå till investeringar i Årstaskogen, Älvsjöskogen, Rågsveds naturreservat, Flatens naturreservat och Nackareservatet. Dessutom blir det 13 miljoner till skötsel av alla reservat.

Slutköat vid korvgrillen

Klimat- och miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) är glad att allt fler stockholmare har upptäckt stadens natur, men ser också att behovet av att ta hand om reservaten har ökat.

– När det är så här mycket folk ute så blir det mer slitage, lite mer nedskräpning, mer nedtrampat och fullt på grillplatserna. Därför gör vi en satsning både på skötseln av naturen och på städningen men också på investeringar som underlättar för att fler ska hitta till och vilja vara i skogen. Man ska inte behöva köa för att grilla korv, säger Katarina Luhr.

Staden lägger också 7,2 miljoner på insatser för att ge den biologiska mångfalden en skjuts. Pengarna går bland annat till en slåtteräng på Vårbergstoppen, fladdermusbon i Bromma och en fruktlund i Farsta.