Vaccin. Vårdutvecklingsregionråd Désirée Pethrus (KD) och Magnus Ek från Milkrun Care som driver bussen, som vanligtvis vaccinerar mot TBE. Foto: Ofelia Namazova Venneman

Nu rullar vaccinbussen till Järva

I dag, den 16 juni, startade Region Stockholm ytterligare en vaccinbuss. Bussen kommer att alternera mellan Tensta och Husby, ha kapacitet för cirka 1 500 doser i veckan och fokusera på att erbjuda den första dosen.

  • Publicerad 17:01, 16 jun 2021

För att skapa en så hög vaccinationstäckning som möjligt i hela länet startades under onsdagen den 16 juni en mobil vaccinbuss i Järva, där invånare erbjuds den första dosen vaccin mot covid-19.

Tanken är att den som vill ska kunna besöka bussen, fylla i en hälsodeklaration, registrera sig och därefter vaccinera sig.

Dock vänder den sig huvudsakligen till invånare som inte har möjlighet att boka vaccination via appar eller telefon. Den tar även emot personer som saknar personnummer och legitimation.

Precis som på resterande vaccinationscentraler i regionen är förutsättningen dock att man tillhör rätt åldersgrupp, just nu är det personer födda 1986 eller tidigare.

Har fått god respons

Sedan några veckor rullar liknande bussar både i Botkyrka och Södertälje, vilka enligt Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, har fått god respons och väckt stort intresse.

– Bussarna gör vi det enkelt att vaccineras i sitt närområde. Med ökad vaccination kan vi minska smittspridningen av covid-19 och risken för allvarlig sjukdom. Därför är det viktigt att vi skapar en bra vaccinationstäckning i hela länet och vaccinbussarna bidrar till att öka tillgängligheten till vaccination ytterligare, säger han i ett pressmeddelande.

Viktigt att nå alla

I Region Stockholm är nära 87 procent av gruppen 65-plus vaccinerade mot covid-19 och nästan alla stadsdelar har nått över 80 procent.

Både Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista har dock legat i nederkant när det kommer till andelen vaccinerade, och därför är det viktigt att nå ut till områdena på ett enkelt och smidigt sätt, menar vårdutvecklingsregionråd Désirée Pethrus (KD), som besökte vaccinbussen under onsdagen när den hade premiär i Tensta.

– Det är avgörande att områden med låg vaccinationsgrad nås och att så många som möjligt får möjlighet att vaccinera sig. Med vaccinationsbuss ökar vi tillgängligheten på ett effektivt och bra sätt och sänker trösklarna för fler att vaccinera sig, säger hon.

Här kommer bussen stå

Bussen kommer alternera mellan Tensta och Husby, och ha öppet vardagar klockan 11:00-17:00 och på helger klockan 11:00-15:00.

Den kommer att stå parkerad på Tenstaplan 2 i Tensta onsdagar, torsdagar, fredagar och lördagar och på Oslogatan 4 i Husby måndagar, tisdagar och söndagar.