Det första stoppet på Järfällas konsthöst blir på spegelgolvet inne i Bas Barkarbys nya konsthall. Där sitter konstnären Valeria Montti Colque och förbereder det sista inför hennes senaste utställning.

– Det sista vi gör är att riva bort skyddsplasten på golvet. Tanken är att spegelgolvet ska göra besökaren till en del av utställningen, men också få folk att kanske vilja dansa och leka.

Runt omkring henne hänger färgglada textilier, fotografier, målningar på mattor, skulpturer och projektioner – och en keramisk fontän med figurer hämtade ur dataspels-världen.

Vill överraska

I över ett år har Valeria Montti Colque och konstnärskollegan Rossana Mercado-Rojas förberett konstutställningen som blir hallens första.

– Jag vill att besökarna ska bli överraskade, men också känna sig som hemma. Idén vi har haft är att förvandla varje rum till vårt hem.

Hon är uppvuxen på Söderhöjden och flyttade hem till Järfälla för tio år sedan – och hennes uppväxt går att skymta i utställningen. I ett av verken skymtar man husen på Sångvägen och den gamla kvarnen. Utställningen pågår fram till den 12 november.

Men konsthösten i Järfälla tar inte slut där.

I gamla Folket hus i Kallhäll blir det andra bullar, eller ska vi säga hundkex? Där sätter nämligen föreningen Teodok upp föreställningen ”Människans bästa vän – varning för hunden” varje helg hela oktober.

– Publiken kan förvänta sig en rolig pjäs som är underfundet skriven, en rolig och tänkvärd stund, säger Gunilla Wiklund.

Tillsammans med Göran Langwagen spelar de i pjäsen som regisserats av Michael Riise. Föreställningen är ett teatercafé vilket betyder att föreställningen utspelar sig framför besökarna samtidigt som de bjuds på fika.

Biljetter kostar 190 kronor (fika ingår) och går att hitta på Teodoks hemsida. Adress: Blomstervägen 11A i Kallhälls villastad.

Mimare på höjden

För dem som inte är fyrfotade, samt lite yngre, anordnar Huset på höjden i Jakobsberg kostnadsfria aktiviteter med både teater, dans och pyssel hela oktober.

Varje tisdag, från och med den 4 oktober till slutet av november, blir det småbarnsrytmik i danssalen. Både barn och föräldrar är välkomnar att dansa och sjunga visor.

Den 29 oktober är det teater på schemat när mimföreställningen ”Sju bröder” med Hannu Böök sätts upp för barn mellan fem och nio år.

Tung hårdrock

För dem som vill uppleva kultur på den helt andra änden av spektrat finns Sveriges hårdaste rockklubb nere i Jakobsbergs centrum.

– Vi längtar till alla fredag- och lördagkvällar, men skulle jag välja ut några spelningar så är det väl Kryptos den 11 november. De kommer hela vägen hit från Indien.

– Den 7 oktober har vi också releaseparty för One Day in Pain tillsammans med unga och hungriga Xorsist, säger Nisse Gullbrandsson på klubben Fredagsmangel.