Snart är ytterligare ett vårtecken här – Väsby konstrunda. Den 6–7 maj kan du besöka konstnärer och deras ateljéer runt om i kommunen. Vissa centralt, andra lite mer i utkanten. Håll bara utkik efter orangea ballonger och plastband.

– Vi välkomnar alla som vill hälsa på hemma hos kommunens konstnärer. Det är verkligen roligt och kul att ha besök hemma i ateljén, säger Åsa Bjurberg Gartz, ordförande i föreningen Arrangörer av Väsby konstrunda.

Och det finns chans att se många olika slags tekniker. Ett 60-tal konstnärer visar måleri, grafik, skulptur glas, keramik textil samt foto.

– Vi har några nya deltagare, men annars är det många gamla bekanta, säger Åsa Bjurberg Gartz.

Åsa Bjurberg Gartz välkomnar till årets konstrunda, som även omfattar utställningar i Ateljén intill Väsby konsthall.

Åsa Bjurberg Gartz välkomnar till årets konstrunda, som även omfattar utställningar i Ateljén intill Väsby konsthall.

Privat

Man kan cykla, gå eller åka bil runt.
– Är det vackert väder är det perfekt att cykla runt. Jag hann nog med ett 25-tal utställare det år jag inte själv deltog. Det var väldigt roligt att se alla alster, säger hon.

Regnar det ska man dock inte bli avskräckt.
– Regn gör inget, de flesta konstnärer är inne. Alla besökare är lika välkomna i regn som i solsken.

Fika finns

Blir man fikasugen av konsttittande och cykeltramp kan man fika på deltagande Picchus café, Villa Ed, The Nut House och Främjartorpet.

Det är ett populärt evenemang. Förra årets konstrunda samlade inte mindre än 400 besökare.

– I år hoppas vi på ännu fler när coronarestriktionerna är borta, säger hon.

Åsa Bjurberg Gartz ställer ut hemma i Sigma även på årets konstrunda.

Åsa Bjurberg Gartz ställer ut hemma i Sigma även på årets konstrunda.

privat

I Väsby konsthall i Sigma Centrum hålls under samma helg en samlingsutställning med exempel på konst av de deltagande konstnärerna. Dessutom har konsthallens ateljé intill tre utställningar med de grupper som brukar vara där och måla: Magenta, Lördagsakademin och Argentum.

Måste man vara konstintresserad för att få ut något av Väsby konstrunda?

– Inte alls. Alla har tavlor eller bilder på väggarna hemma och alla har en åsikt om bilder. Ibland tycker man om dem, ibland tycker man att det är gräsligt. Många tänker att man måste tycka om det man ser, men det måste man inte. Konst väcker mycket känslor, säger Åsa Bjurberg Gartz.