Svartsjös historia är lång och brokig. Här har varit renässansborg, skådeplats för spektakulära rokokofester, fängelse och kontorshotell.

Men det är 1700-talets historia som slottet nu ska blåsa liv i. Då var detta sommarslott, fram till drottning Lovisa Ulrikas död 1782. Kung Adolf Fredrik dog 11 år tidigare av ett slaganfall efter en enorm middag – enligt legenden åt han en semla för mycket.

– Så jag tänker att jag ska servera Adolf Fredriks hetvägg här. Och i stället för Mozart kulor har jag Bellmans balls, säger Ewa von Wovern som ska driva Lovisa Ulrikas kaffehus.

Ewa von Wovern känner att Statens fastighetsverk är ett stöd.  – Det här är det sista riktiga försöket så inte slottet behöver säljas och blir vad som helst, säger hon.

Ewa von Wovern känner att Statens fastighetsverk är ett stöd. – Det här är det sista riktiga försöket så inte slottet behöver säljas och blir vad som helst, säger hon.

Angie Gray

"Ätbara brev från förr"

Hon vill leka med hela historien, att smörgåsarna hon serverar ska vara "som små ätbara brev från förr", och att drottningens personlighet ska kännas i kaffeblandningen Lovisa Ulrikas mörka droppar.

– Som en trerätters grötmeny jag planerar, som blir en homage till fängelset och det fångarna serverades.

Restaurangen kommer vara en del i det som ska bli ett levande museum, med en historisk bokhandel och konstgalleri.

Museet i slottets södra del håller på att byggas upp, bit för bit och rum för rum, av konst- och kulturhistorikerna Stina Odlinder Haubo, Lars Sjöberg och Anna och Anders Löfgren.  – Det kommer ta tid. Man bygger ju inte ett museum och slott på en pisskvart, säger Ewa von Wovern. 

Museet i slottets södra del håller på att byggas upp, bit för bit och rum för rum, av konst- och kulturhistorikerna Stina Odlinder Haubo, Lars Sjöberg och Anna och Anders Löfgren.  – Det kommer ta tid. Man bygger ju inte ett museum och slott på en pisskvart, säger Ewa von Wovern. 

Angie Gray

En stor tjock mapp har hyresgästerna fått, med regler som de måste förhålla sig till.

– Man får knappt andas på väggarna i de här rummen för att de är så historiskt känsliga.

Fängelset som fanns på Svartsjö slott på 1800-talet ska få en egen gröt-homage på menyn.

Fängelset som fanns på Svartsjö slott på 1800-talet ska få en egen gröt-homage på menyn.

Angie Gray

Något ordentligt restaurangkök får till exempel inte byggas här och det begränsar menyn. Men Ewa är van från Lovö magasin att jobba med snäva tyglar.

Från lada till slott

– Jag har gått från en dragig gammal lada till ett lustslott och inget av dem har något ordentligt kök. Men begränsningarna sätter fart på fantasin.

Byggnadsskyddet på slottet gör att ett riktigt kök inte får byggas här.  – Jag har gått från en dragig gammal lada till ett lustslott och inget av dem har något ordentligt kök, säger Ewa von Wovern.

Byggnadsskyddet på slottet gör att ett riktigt kök inte får byggas här. – Jag har gått från en dragig gammal lada till ett lustslott och inget av dem har något ordentligt kök, säger Ewa von Wovern.

Angie Gray

Hon planerar redan för en oktoberfest i höst, med långbänkar dukade på framsidan av slottet, och för maskeradbaler i 1700-talsstil tillsammans med historikerna på slottet. Men det börjar med kafé. 3 juli slår hon upp dörrarna.

– Jag får bli så klar jag kan tills dess. Och så hoppas jag på förståelse för att allt inte är på plats. Det tar tid att fynda blåvitt porslin på loppisar.