BLIPPA LÄNGST FRAM. SL har installerat skyddsglas hos föraren, vilket gör att resenärer kan gå på och blippa längst fram på stombussarna i innerstan igen. Foto: Mostphotos / SL

Nu öppnar SL framdörrarna på innerstadsbussarna

I dag, onsdag den 20 januari, börjar de första bussarna med skyddsglas runt förarplatsen gå i trafik i Stockholms innerstad. De här linjerna är först ut.

  • Publicerad 05:23, 20 jan 2021

Drygt 90 av SL:s totalt cirka 280 bussar som kör i innerstadstrafiken har fått skyddsglas och kan därmed öppna framdörrarna igen, meddelar SL.

Först ut är de blå stombussarna på linje 1, 2, 3, 4 och 6. Det är de busslinjer som normalt sett har flest resenärer. Det här betyder att resenärer kan stiga på och betala längst fram i bussen igen.

– Skyddsglaset möter högt ställda krav gällande smittskydd och säkerhet för både förare och resenär, säger Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör på trafikförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Efter kritiken – så ska SL lösa blipp på bussen

Enligt honom blir nu bussarna mer säkra ur coronasynpunkt.

– Det gör att vi kan öppna upp hela bussen vilket ger mer utrymme ombord och bidrar till att minska trängseln på innerstadsbussarna samt att man kan blippa sin biljett framme hos föraren igen, säger Fredrik Cavalli-Björkman.

Håll koll på dörren

Under en övergångsperiod kommer det finnas bussar med och utan skyddsglas. SL uppmanar stockholmare att gå på längst fram om föraren öppnar den dörren, annars är det bakdörrarna som gäller ett tag till.

SL: Nu öppnar vi framdörrarna på bussarna

FAKTA: SL och skyddsglas

✓  SL började i december att installera skyddsglas i sina bussar. Först ut var cirka 100 bussar i Norrtälje.

✓  Därefter fick cirka 50 bussar i Tyresö och Haninge skyddsglas.

✓ Nu har cirka 90 bussar i innerstan fått skyddet.

✓ Under vintern är målet att samtliga bussar i SL-trafiken, totalt närmare 2 200 bussar, successivt ska få skyddsglas.

Visa merVisa mindre