Sebastian Paez, Maikel Gonzalez och Nico Barnao hälsar välkommen till krogen som på kort tid blivit sydamerikansk. Här ska trion langa arepas och patacones från Venezuela och Colombia.

– Det här är inte tacos som alla känner till, säger Sebastian.

Det är tre dagar kvar till öppningen (öppnade 9 november) när vi kommer förbi och det är lite rörigt i lokalen på västra delen av Hantverkargatan.

Polare via mat och musik

Killarna har varit kompisar länge via musik och käk. Maikel kommer från Venezuela och Nico från Chile. De träffades när de jobbade på samma Söderkrog då Maikel bjöd Nico på den venezuelanska rätten arepas. Det är små bröd gjorda på majsmjöl som kan fyllas med kött, fisk och en massa annat.

– Jag hade aldrig testat arepas förrän jag kom till Sverige, säger Nico.

Nico Barnao visar upp en Arepas pelúa som är fylld med pulled beef (flanskstek) – receptet kommer mormodern till kollegan Maikel. Maten kostar mellan 150 och 165 kronor.

Nico Barnao visar upp en Arepas pelúa som är fylld med pulled beef (flanskstek) – receptet kommer mormodern till kollegan Maikel. Maten kostar mellan 150 och 165 kronor.

Pekka Pääkkö

Food truck

Maikel Gonzalez är grundaren av Santa Salsa och mycket av maten lagar han och Nico efter Maikels mormors ­recept. De tolkar dem dock på eget sätt med svenska och asiatiska influenser.

– Tanken var att göra mat från min barndom eftersom jag har min familj så långt borta. Men samtidigt har jag lärt mig att laga mat här i Sverige, så mycket produkter och tekniker kommer även här ifrån, säger Maikel.

Patacones är friterade matbananer med fyllning på. Här är en färs på dovhjort som kokats med peruansk chili som är rökt i smaken. På detta ligger venezuelanska örtsåsen guasacaca. Vid sidan av står friterad kassava.

Patacones är friterade matbananer med fyllning på. Här är en färs på dovhjort som kokats med peruansk chili som är rökt i smaken. På detta ligger venezuelanska örtsåsen guasacaca. Vid sidan av står friterad kassava.

Pekka Pääkkö

Killarna har tidigare kört pop up-versioner av krogen på olika restauranger. ­Under några år låg även Santa Salsa i Frihamnen på Stockholm Brewing Co.

Efter att ha kört lite food truck under året har de nu hittat en passande lokal på Kungsholmen.

– Vi drog mycket folk till Frihamnen, men nu har vi grannar som bokstavligen bor i samma hus, säger Sebastian.

Patacones är en annan specialitet. Det är friterad matbanan och på en sådan kan det till exempel ligga färs av dovhjort med peruansk chili.

Nico Barnao kryddar patacones – omogen och friterad matbanan.

Nico Barnao kryddar patacones – omogen och friterad matbanan.

Pekka Pääkkö

Även om det är kött på grejerna som Maikel och Nico lagar när vi kommer förbi är det också stort fokus på vegetariskt och veganskt.

– I Sydamerika äter vi mycket grönsaker, säger Nico.

I lokalen låg tidigare klassiska sushistället Roppongi, men för ett par år sedan köptes krogen av Niklas Tannegård. Han äger byggföretaget DN bygg och har flera butiker i kvarteren. Bland annat Candleroom och en färg- och järnbutik.

Tjock-tv och dj-bås

Niklas har renoverat och byggt om krogar som Gondolen, Sturehof och Riche Fenix. Förra året testade han att öppna egen tapaskrog i lokalen, men nu låter han Maikel, Nico och Sebastian ta över köket. Med tiden är tanken att killarna också blir delägare.

I lokalen står nu faktiskt Gondolens gamla soffor, bord och stolar kommer från Brillo, Luzette och Sturehof där Niklas har byggt om. Tillsammans med killarnas inredning som består av tjock-tv, tavlor och dj-bås är det en blandning av färger och inredning.

– Salsa betyder ju också röra på svenska. Det är en mix av saker här, vi är lite överallt med musiken och inredningen. Vi vill att alla ska känna sig välkomna – vi gillar en mix av gäster också, säger Sebastian.