Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd konstaterar att den brottslighet som läkaren dömts för är mycket allvarlig och "raserar på ett påtagligt sätt förtroendet för honom som läkare".

Läkaren bokförde inte patientbesök och undanhöll därmed skatt för många miljoner. Han skrev även ut falska PCR-intyg under pandemin och tog emot mutor för att skriva ut testosteronpreparat.

Skrev ut knark

I tingsrätten dömdes läkaren dessutom för att ha förskrivit stora mängde narkotiska preparat, ämnade att säljas på gatan.

Men där friades han i hovrätten, och tingsrättens dom på fyra års fängelse mildrades till två år.

Läkaren har haft avtal med Region Stockholm sedan 2016. 2021 beslöt regionen att hålla inne utbetalningarna och drog in hans rätt att skriva ut recept med högkostnadsskydd.

Nekar

Åklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption har tidigare sagt till Mitt i att han är förvånad över att läkaren kunnat verka så länge.

– Ivo hade känt till det här i över ett år, men det var inte förrän han häktades i höstas som de agerade. Man undrar hur många som ska dö innan de reagerar, sade han när åtal väcktes förra året.

Läkaren motsätter sig att legitimationen dras in och har även nekat till alla brott utom bokföringsbrott och skattebrott.