Färgglatt. Ny, smart belysning lyser upp trappan ner mot Taxingeplan. Foto: Anna Waernborg

Nu lyser trappan vid Taxingeplan i granna färger

För att göra Taxingeplan i Tensta tryggare, roligare och samtidigt testa ny teknik – nu har trappan ner mot konsthallen fått ny, innovativ belysning.

  • Publicerad 17:07, 25 nov 2020

Precis i anslutning till Tensta tunnelbanestation och ned mot Taxingeplan och Tensta konsthall finns en trappa, som för drygt ett år sedan öppnade efter en tids renovering.

Stockholms stad planerar nu att bit för bit även rusta upp resten av Taxingeplan, och som en del i det har trappan ljussatts genom en ny teknik.

På uppdrag av stadsledningskontoret har ljusdesignern Anna Waernborg skapat belysning specialgjord för området.

– Taxingeplan är en central plats i anslutning till konsthallen, en mötesplats med positiva kvaliteter. Just nu, när man ses mycket utomhus, känns det extra viktigt att skapa en miljö med mervärde även utanför, så att man i förlängningen kanske kan flytta ut en del av konsten, säger hon.

Olika teman olika dagar

Ljuset är programmerat till att långsamt skifta i olika färger och intensitet, där varje dag har ett eget tema. Anna Waernborg berättar att hon varit noggrann med att alla rörelser till vardags inte ska vara snabba eller drastiska, så att de som jobbar i närheten av platsen inte ska uppleva det som störande.

– Nu är måndagar blåa, tisdagar laxrosa, onsdagar en blandning av massa kulörta färger, till exempel, men det kan komma att ändras. Dessutom har vi programmerat det så att det på Nobeldagen, jul och nyår kommer att gnistra lite extra, säger hon.

På natten är ljuset vitt.

– Det är ett tryggt ljus och en signal att inte stå och hänga där nattetid och skapa en säkrare miljö för folk som passerar.

Belysningen är en del inom projektet "Smart uppkopplad stad", som bland annat ska modernisera och effektivisera stadens utomhusbelysning.

– Det speciella med just den här belysningen är till skillnad från annan stadsbelysning bland annat att den går att fjärrstyra och programmera. Om till exempel stadsdelsförvaltningen skulle vilja fira något särskilt kan de höra av sig, och så går det enkelt att byta till en festlig ljusscen hemifrån mitt skrivbord, säger Anna Waernborg.

Smart uppkopplad stad

Projektet ska modernisera och effektivisera stadens utomhusbelysning, med hjälp av en uppkopplad belysning som består av LED-lampor och ett modernt system som styr belysningen och minskar energiförbrukning.

I framtiden ska lyktstolpar kunna utrustas med sensorer för att samla in information om exempelvis luftkvalitet och trafikflöden.

Piloten i Tensta kommer bland annat att utvärdera aspekter som minskad energiförbrukning och upplevd trygghet bland medborgarna.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre