Ny linje. Premiärtåget till Berlin ska gå den 27 mars. Under våren blir det två avgångar per vecka. Under sommaren blir det dagliga avgångar. Foto: Snälltåget

Nu lanseras nytt nattåg till Berlin

Mitt i coronans andra våg släpps biljetterna till ett nytt direkttåg mellan Stockholm och Berlin. Första nattåget ska rulla i slutet av mars hoppas tågbolaget.

  • Publicerad 12:33, 25 nov 2020

Klockan 16.20 på eftermiddagen ska tåget lämna Stockholms centralstation för att nästa morgon, strax innan klockan nio, ankomma till Berlin.

Det här är det första nattåget som kör från Stockholm till Tyskland via Danmark i reguljärtrafik sen 90-talet, enligt Snälltåget, som nu har släppt biljetter till vårens och sommarens premiärtrafik.

– Visst finns det en oro för hur pandemin utvecklar sig men vi behöver alla något att se fram emot. I somras och tidigare i höstas fanns ett stort intresse för att resa även om det så klart ska ske på ett smittsäkert sätt, säger Marco Andersson, marknadschef på Snälltåget.

Stort Berlinsug i Stockholm

Sen 2012 har Snälltåget kört nattåg till Berlin från Malmö. Av resenärerna har runt 20–25 varit stockholmare, enligt Marco Andersson, som uppger att suget efter att kunna resa direkt från huvudstaden är väldigt stort.

Samma dag som biljetterna släpptes började bokningarna trilla in.

– Det är ett klimatvänligt alternativ och ett sätt att komma långt över en natt. Förra året såg vi en särskilt stor ökning av barnfamiljer som uppskattar kupélösningen där de får ett eget rum där de kan umgås, säger Marco Andersson.

Stoppar pandemin tågtrafiken betalar tågbolaget tillbaka pengarna och resenärer som är osäkra på om de kommer vilja genomföra sina resor råds att köpa återbetalningsbara biljetter.

Räknar med restriktioner

Tågbolaget räknar också kallt med att behöva förhålla sig till restriktioner även nästa år och planerar för att det ska gå att hålla avstånd på tågen. Den som bokar sittplats får ett säte för sig själv och kupéerna bokas bara till sällskap som reser tillsammans.

Planen är att första resan sker i slutet av mars.

– Om det blir så återstår att se men vi tror mycket på detta och man måste vara lite positiv och våga se ljuset i tunneln, säger Marco Andersson.

Dagliga avgångar i sommar

Vad: Nytt nattåg börjar köra Stockholm - Berlin.

Hur: Inga byten krävs. På vägen passerar tåget bland annat Malmö, Köpenhamn och Hamburg.

När: Premiärtåget ska gå den 27 mars. Under våren blir det två avgångar per vecka. Under sommaren blir det dagliga avgångar.

Kostar: Priset för en enkel resa börjar från 499 kronor i en sittvagn. En kupé kostar från 3000 kronor enkel resa.

Visa merVisa mindre