LUNCHKONSERT. Philip & Martina kommer till Väsby och Sigma Centrum den 15 oktober. Foto: Martin Nordström

Nu kommer kulturen till Sigma centrum

I höst är det inte bara i Messingen som Väsbyborna som kan njuta av kultur. Nu görs en satsning på konserter, workshops och teater i Sigma centrum.

  • Publicerad 06:15, 14 okt 2021

Vi vill skapa en mötesplats för de Väsbybor som bor i Sigmaområdet.

Kultur i ett köpcentrum? Tja, varför inte tänkte Upplands Väsby kommun och Väsbyhem och började planera. Resultatet blev ett höstprogram med konserter, teater, workshops och pyssel för barn.

– Vi vill skapa en mötesplats för de Väsbybor som bor i Sigmaområdet. Förhoppningen är att boende nu får en samlingsplats för kulturupplevelser, samtal och studier. Det ska finnas något för alla åldrar, säger Andrea Möllerberg (VB), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, i ett pressmeddelande.

Lunchkonserter

Premiären för höstens satsningar hölls i början på oktober med familjeföreställningen Trio Smack. Den 15 oktober blir det lunchkonsert med duon Philip & Martina, som bjuder på kända visor och låtar på svenska och engelska. Den 19 november lunchspelar folkmusiktrion Bäckafall.

Biblioteket kommer att ha aktiviteter som särskilt riktar sig till kvinnor som inte har svenska som modersmål. Varje måndag blir det mötesplats för kvinnor, på onsdagar blir det läsecirklar för kvinnor om arbete i Sverige och det kommer även att finnas lugna studieplatser.

Planen är att ordna aktiviteter även under nästa år.

– Vi ser Sigma centrum som en viktig mötesplats för våra hyresgäster. Vi arbetar aktivt med social hållbarhet och ökad trivsel i alla våra bostadsområden. Detta är ett led i arbetet med att öka trivseln i Sigmaområdet, säger Peyman Rezapour som är social hållbarhetschef på Väsbyhem.

INVIGDES 1966. När Sigma Centrum byggdes var inomhuscentrum ett koncept som stack ut i det svenska samhället. Foto: Väsbyhem

Sigma Centrum

När Sigma Centrum byggdes i mitten av 1960-talet  var det sällsynt med inomhuscentrum där man kunde handla mat och kläder.

Nu är det en självklarhet, men för 55 år sedan var Sigma ett koncept som stack ut i det svenska samhället. Sigma invigdes redan 1966 med flertalet butiker och en distriktsläkarmottagning.

I dag finns här bland annat en matvarubutik, frisör, skräddare, kiosk, restaurang och bowlinghall. I närområdet finns det cirka 2 000 hushåll och Väsbyhem äger större delen av bostäderna.

Källa: Upplands Väsby kommun

Visa merVisa mindre