Butiksägare. Andreas Saptovic äger Grymt godis i Barkarby och Heron city. Foto: Privat

Nu kan handlare porta snattare

Riksdagen har klubbat en lag som bland annat gör att snattare kan portas från butiker. Alla handlare är dock inte övertygade om den nya lagens slagkraft.

  • Publicerad 16:30, 17 feb 2021

Jag tycker framför allt att vi ska ha rätt att porta vem vi vill rakt av.

Från den 1 mars kan personer förbjudas tillträde i en butik – om det finns risk för att man till exempel stjäl varor eller trakasserar personal.

"Vid riskbedömningen ska det särskilt beaktas om personen tidigare har begått brott i eller i anslutning till butiken", står det i förslaget. Den som bryter mot tillträdesförbudet kan dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader.

Andreas Saptovic är nämndeman i Solna tingsrätt. Dessutom äger han butikerna Grymt godis i Järfälla och Huddinge.

Han är van vid att tala snattare till rätta. I Barkarby tog han till exempel två småtjejer på bar gärning efter att de hade fyllt en väska med lösviktschips.

"Tre, fyra gäng per helg"

Värst stölddrabbad är dock butiken i Heron city, eller "vilda västern" som han kallar det.

– Där har det varit kanske tre, fyra gäng per helg.

Godistjuvarna till trots: Andreas Saptovic är inte särskild imponerad av den nya lagen. Den kommer mest att vara till hjälp för butiksjättar, tror han, eftersom de har bäst möjligheter att identifiera brottslingar från början.

– Det är de stora kedjorna som har råd att ha väktare och kameror, och som har ett litet rum dit de kan ta en tjuv. Vi har inte resurser till det.

Hur tycker du att lagen hade kunnat utformas bättre?

– Jag tycker framför allt att vi ska ha rätt att porta vem vi vill rakt av. Det är ju min butik.

Redan i dag har handlare möjlighet att neka en person tillträde, däremot saknas möjligheter att avlägsna eller straffrättsligt ingripa mot den som ignorerar ett sådant förbud.

"Svårt att efterleva"

Även på Ica Kvantum i Viksjö centrum tar man emot lagbeslutet med viss skepsis.

– Det är väl bra men det är svårt att efterleva, vi har ju inte vakter som står i dörren hela tiden, säger butikschefen David Wiberg.

Enligt honom har mataffären inte haft några problem med folk som trakasserar personal. Däremot förekommer en del snattare.

– Det är allt möjligt, allt från godis och energidricka till kött och sådant.

Butiker får ansöka om tillträdesförbud hos åklagare

En person ska vid särskilda omständigheter kunna förbjudas att vistas i en butik om det finns risk för att personen kommer att begå brott, eller allvarligt trakassera någon, i butiken.

Frågor om tillträdesförbud ska prövas av allmän åklagare efter ansökan av en företrädare för butiken. Förbudet ska gälla högst ett år och kan därefter förlängas med ett år i taget.

Den som bryter mot ett tillträdesförbud ska kunna dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Tillträdesförbud ska inte gälla för personer som är under 15 år.

Källa: Riksdagen

Visa merVisa mindre