Slottsmiljö. Östanå slott har anor från 1400-talet, brändes av ryssarna 1719 och återuppbyggdes i slutet av 1700-talet. Foto: Niclas Magnusson

Nu kan du bo på slottet!

Vill du bo riktigt pampigt kan du numera köpa lägenhet i Östanå slott norr om Åkersberga. Åtta lägenheter är till salu, från tvårumslägenheter till en flott femrummare på hela 192 kvadrat.

  • Publicerad 10:58, 6 dec 2021

Första advent klippte kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) bandet till de första åtta lägenheterna i Östanå slott. Bakom projektet att bygga om 1700-talsherrgården till bostadsrätter står Åkersbergabon Jens Lackmann och fastighetsbolaget Östanå Real Estate som köpte slottet 2015.

– Så här efter pandemin kan vi se att människor både vill och kan flytta ut från storstäderna och ändå behålla livskvaliteten genom att jobba hemifrån, säger han i ett pressutskick.

Bandklippning. Michaela Fletcher (M) gillar att inviga saker. Här med Jens Lackmann. Foto: Fredric Ahlqvist

Utpriset för den minsta lägenheten, en tvårummare på 52 kvadratmeter, är 5,2 miljoner kronor. Den största på 192 kvm bjuds ut för 19,2 miljoner. I köpet ingår bland annat kakelugnar och fin utsikt över slottsparken. I mäklarbeskrivningen kan man också läsa att bostäderna har bergvärme och att fönstren försetts med energiglas.

Eluttag av bakelit

Restaurering och ombyggnad har utförts i samarbete mellan arkitektfirman Andreas Martin-Löf och en byggnadsantikvarie. I beskrivningen kan man läsa att ”alla vackra originaldelar som har gått att bevara har konserverats och restaurerats på ett ytterst varsamt sätt” och att detaljer som strömbrytare och eluttag är av klassisk svart bakelit för att passa in.

Renoverat. När familjen Boström sålde slottet 2006 var det förfallet – underhållet blev för kostsamt. Foto: Björn Bernström

Förutom lägenheterna i huvudbyggnaden ska det även bli bostadsrättsradhus i de två flygelbyggnader, tre stycken i vardera flygeln. Det finns även planer på att bygga ett antal friliggande villor och parhus sydväst om slottet.

Östanås klocka ringer igen – för nya lägenheter i slottsmiljö

Jens Lackmann är den andre ägaren sedan familjen Boström sålde Östanå 2006. Östanå hade då varit i familjens ägo sedan mitten av 1800-talet. Från 1863 ägdes Östanå av Erik Gustaf Boström som i två omgångar runt sekelskiftet var Sveriges statsminister.

Mysigt. Hyfsad takhöjd är det också. Vill man bo enklare kan man köpa radhuslägenhet i slottets flyglar. Foto: Björn Bernström

Östanå slott

Östanå ägdes 1433 av Anders Isaksson Banér och gick sedan i arv inom släkterna Banér, Bååt, Fleming och Wrede.

På 1680-talet uppfördes en pampig huvudbyggnad av trä som finns avbildad i Erik Dahlberghs Suecia antiqua et hodierna.

1719 brändes Östanå under rysshärjningarna. Nuvarande huvudbyggnad uppfördes på 1790-talet.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre