Måndag 21 augusti börjar höstterminen för Haninges skolelever och för första gången kommer elever att börja i nya Vega skola. Den 14 000 kvadratmeter stora byggnaden mittemot Vega pendelstation rymmer kommunal F-9-skola för upp till 800 elever, en fullstor idrottshall, ett bibliotek, en teatersal och ett kafé.

Haninge kommun bjuder på en vecka med olika aktiviteteter under veckan. Så här ser programmet ut:

Måndag 21 augusti:

Klockan 18.00 i kulturrummet blir det flera samtal om hur Vega växer. Bland annat berättar stadsarkitekt Andreas Paulsson och landskapsarkitekt Henrik Lundberg om Vega och stadsmiljöplanering i Haninge. Anna Ahlstrand, konsintendent, berättar om konsten i aktivitetshuset och övriga Haninge.

Tisdag 22 augusti:

Maria Sundén Jelmini håller en föreläsning för föräldrar om metoder för att hjälpa sitt barn att lyckas i skolan. Hon har skrivit boken Supermetoderna – Forskarnas fem bästa strategier för att lyckas i skolan. Föreläsningen börjar kl. 19 i kulturrummet.

Onsdag 23 augusti:

Görel Crona gestaltar Selma Lagerlöf i en monolog. Det utlovas en annan bild av författaren än vad vi kanske är vana vi. Föreställningen börjar kl. 19 i kulturrummet.

Torsdag 24 augusti:

Först blir det linedance för seniorer kl. 15-18 i kulturrummet, där det även bjuds på fika.

Kl. 19 kommer sommarpratsaktuella Nora Khalil till kulturrummet. Hennes debutroman Yani nominerades till Augustpriset och i maj i år kom uppföljaren Abow.

Fredag 25 augusti:

Kl. 18-21 blir det ungdomskväll i matsal, idrottshall och på mötesplats för unga. Pa Modou från Panetoz är konferencier när det bjuds på uppträdanden med artister från Freezone, VR, bumperballs, dans och sumobrottning. Det bjuds även på fika.

Lördag 26 augusti:

Klockan 13-17 bjuds det på aktiviteter både i och utanför Vega skola och aktivitetshus. Gatuorkestern Storstan Street Brass och dansföreningen Juds leder en parad genom Vega kl.12.30.

Under dagen blir det även bandklippning, prova-på med idrottsföreningar och kulturskolan och konstperformance.

Man kan även se barnteatern Kurt och Kio med Ormteatern, uppträdanden med Arwin Ismail och opera med Gabriella Lambert-Olsson.