Mitt i var på plats då Ping pong installerades. Arkivbild. Foto: Stefan Källstigen

Nu invigs förra årets största konsthändelse – digitalt

Söndag den 21 mars så invigs Peter Johanssons konstverk Ping pong – digitalt. Samma dag genomförs ett livesänt samtal om vad offentlig konst egentligen är. Konstnären själv deltar, så även flera av Upplands-Bro kommuns representanter.

  • Publicerad 10:34, 11 mar 2021

Tanken från början var att kommunen skulle bjuda in till en dag i den offentliga konstens tecken. Pandemin medför att man har fått tänka om, och även flytta fram vissa aktiviteter.

Festen blir till film

I stället för en invigningsceremoni inför publik så kommer en film publiceras i kommunens kanaler ”kort innan den 21/3”. Här kommer du få chans att möta dels konstnären, men även andra personer som varit delaktiga i projektet.

Konstnären Peter Johansson i samband med installationen av konstverket. Foto: Stefan Källstigen

Samtal om offentlig konst

Samma dag, alltså söndagen den 21 mars, genomförs också ett panelsamtal om offentlig konst och demokrati. Detta livesänds klockan 15.15 – 16.15.

Här deltar bland annat Peter Johansson, politiker från kommunen, representater från kultur- och fritidskontoret och även Rebecka Walan som är intendent på Stockholms läns museum.

Vem bestämmer över konsten i ens närmiljö?

Under en intensiv timme ska en mängd frågor avhandlas, däribland vad offentlig konst är, vad det ska och kan vara, och även vem som egentligen har rätt att bestämma över konsten i ens närmiljö.

Tjänstemän som deltagit i processen som ledde fram till att välja Ping pong och som även arbetat med kommunens rutiner för enprocentregeln medverkar under samtalet.

Alla som tittar har möjlighet att ställa frågor via en chat.

Samtalet leds av Li Pamp som är konsthistoriker, antikexpert och radio- och tv-profil.

Här har du möjlighet att se kommunens livesändning den 21 mars klockan 15.15 – 16.15.

Det här innebär enprocentsregeln

Enprocentregeln innebär att minst en procent av budgeten vid ny-, om- och tillbyggnationer av fastigheter, infrastruktur och offentliga miljöer ska investeras i byggnadsanknuten konstnärlig gestaltning.

Källa: Kultur Upplands-Bro

Det här är coronaläget i Upplands-Bro just nu

✔ Så många bekräftade fall ✔ Antalet som fått vaccin I Upplands-Bro har den senaste veckan 102 nya bekräftade fall av covid-19 konstaterats.fredag 9/4 11:36

BLÅLJUS: Stöld och inbrott

Ständigt dessa stölder ur containrar på byggarbetsplatser. Nu har det hänt igen.torsdag 8/4 14:45