Nu införs krav på vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus.

Den nya regeln införs från och med den 1 december. Från vilken ålder som vaccinpass ska kunna krävas, om det blir 16 eller 18 år, är inte bestämt.

Det meddelade regeringen vid en pressträff på onsdagen.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-far-du-ditt-vaccinpass/repukr!yugT3hGV94Dh7FCCbQp4Q/

Restriktioner

Arrangörer som använder sig av vaccinationsbevis behöver inte begränsa sitt evenemang. Men de som inte använder sig av bevisen måste införa vissa restriktioner.

– Det är nödvändig för att skydda hälso- och sjukvården från hög belastning, sade Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, vid pressträffen.

Folkhälsomyndigheten tar nu fram föreskrifter för evenemang där man väljer att inte använda vaccinationsbevis.

– Det kommer att handla om regler för antal deltagare per per kvadratmeter och antal personer per sällskap.

Välkomnas

Beslutet välkomnas av Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm. Hon tycker dock att bevisen borde gälla för fler evenemang.

https://www.mitti.se/nyheter/forslaget-infor-vaccinpass-aven-i-sverige/repuko!3tEx1oTe7hOiLQdJQKOmSw/

– Låt dem inte begränsas till lite större evenemang. Även andra platser och aktiviteter där människor träffar personer under lite längre tid borde kunna bli aktuella för ”vaccinpasset”, säger hon i ett pressmeddelande.

Så får du vaccinpass i Kivra

För att få tag i ett vaccinpass är det enklast att logga in på e-hälsomyndigheten som sedan skickar ditt bevis till den digitala brevlådan Kivra