För några veckor sedan blev det officiellt att fastighetsbolaget Niam förvärvat Haninge centrum. I ett pressmeddelande uttryckte företaget förhoppningar om att öka både antalet besökare och försäljning.

Att det finns behov av en nytändning för det delvis öde centrumet råder det ingen tvekan om.

När Petri Salonen (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, berättade nyheten om Niam i en lokal Facebook-grupp möttes han av en uppsjö kommentarer. De allra flesta beklagade sig över nedslängda butiker och ett fattigt utbud.

– Det finns väldigt stora förväntningar på den här platsen, som är en otroligt viktig träffpunkt. Mycket önskemål och tankar som jag tar jag ta med mig när jag träffar de nya fastighetsägarna, säger han och tillägger att han själv alltid gillat platsen.

– Som 14-åring hade jag mitt första extrajobb där. Men i dag saknar många bra matställen, fik och små lokala butiker.

Vill inte kommentera affären

Ett generellt problem med köpcentrum är fastighetsägare som sätter hyror på en nivå som gör att de mindre aktörerna inte klarar av att vara kvar. I centrala Handen har fastighetsvärdena gått upp kraftigt, vilket inte bådar gott för de företag som ska ta plats i lokalerna. Men Petri Salonen vågar vara optimist.

– Vi hoppas att de nya ägarna tänker mer kreativt för att underlätta för mindre butiker, säger han.

Niam själva vill i nuläget inte kommentera affären utan hänvisar till pressmeddelandet där Daniel Andersson, Head of Acquisitions Sverige, säger: "Vi ser fram emot att inleda samarbeten med våra hyresgäster och Haninge kommun för att fortsätta utveckla Haninge Centrum till ett levande centrum som möter de vardagliga behoven för våra kunder."

"Helt keff just nu"

Utanför centrum träffar vi en kvinna som bott i området i 35 år. Hon menar att det utan tvekan var bättre förr.

– Det var fler butiker då säger hon innan hon försvinner in genom entrén.

En stund senare förklarar Betül Yalap att det hon saknar allra mest är ett snabbmatsställe.

– Det var roligare när McDonalds fanns här, det var kul. Det är så dött utan restauranger. Haninge centrum är helt keff just nu. Det har varit dött i 3-4 år. Helst skulle jag vilja ha Burger king här, konstaterar hon.

Aysha Mohamed Ali har liknande åsikter om vad som saknas i centrum. Men hon för även fram en annan aspekt.

– Ärligt talat saknar jag tryggheten, det känns stökigt. Väktarna gör vad de kan, men det är så mycket skit med ungdomar och alkoholister. Istället för att unga ska sitta i centrum kunde man kanske ha en fritidsledare som arrangerade saker utomhus, föreslår hon.

På en bänk utanför entrén njuter njuter ett par tjejer av vårsolen. De vill vara anonyma, men har en hel del att säga om centrumet.

– Det är fett tråkigt att gå igenom här nu när allt är stängt, konstaterar vännerna som gärna skulle se både juicebar och fler klädbutiker.

– Men framför allt: Öppna någonting bara, vad som helst!