Mitt i Bålsta tittar närmare på hur Hemtjänsten i Håbo kommun fungerar. I förra numret av tidningen framförde före detta medarbetare och brukare hård kritik.

En före detta anställd sa:

– Jag har blivit tvungen att börja utbilda mig till något helt annat. Tyvärr. Jag älskar att arbeta med människor, men den passionen har jag förlorat. Det finns ingen ordning, ingen struktur, alla jobbar ihjäl sig.

Ann-Sofi Borg (SD), skriver under på bilden som framkommer i reportaget.

– Det som står där stämmer, säger hon.

Mår dåligt

Av den anledningen och många andra hoppade hon på måndagen av sitt uppdrag i nämnden.

– Jag orkar inte. Jag mår så dåligt, kan inte sova och har mardrömmar på nätterna av hur det är. Jag tycker att det har varit hemskt och man blir inte lyssnad på.

– Jag gick in i nämnden av en anledning, för att kunna påverka och få det som jag själv vill ha det när jag blir äldre. Jag har själv arbetat inom vården och inom hemtjänsten, men jag trodde inte det var så illa som det är.

Upptäcktes inte

I samband med ett möte tog Borg upp en händelse där en brukare ska ha suttit avliden i en soffa i minst ett dygn vilket inte upptäcktes trots att hemtjänstpersonal varit på plats och lämnat en matlåda.

I protokollet omnämns det hela som ”en incident inom hemtjänsten” som Ann-Sofi Borg tagit upp.

– När jag frågade tjänstemännen om det här bad de att få återkomma. ”Men bara till dig, inte till övriga nämnden.” Man undrar ju hur mycket annat som mörkas för oss i nämnden? säger Ann-Sofi Borg.

Erik Johansson, socialchef, menar att det är olyckligt att ärendet är ute och ”snurrar” på Facebook och i media, som han uttrycker det,

Utredning inte klar

”Vi kommer att vidta lämpliga åtgärder i syfte att säkerställa att rutinen efterlevs i verksamheterna”, skriver han i ett mejlsvar till Mitt i.

Han skriver också att rutinen för avvikelsehantering inte har följts och att de därför vidtar åtgärder.

En utredning i ärendet startades i somras, enligt Erik Johansson.

Den är inte klar än.

– Ärendet kommer att ingå i nästa avvikelserapport till nämnden, skriver han.