I december avbröt Stockholms stads allmännyttor, Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.

De kommunala bostadsbolagen hade då krävt en höjning med 7,8 procent för 2024, vilket Hyresgästföreningen menade var alldeles för högt.

Ärendet togs därefter upp av Hyresmarknadskommittén, som nu har fattat beslut om hyreshöjningar för Familjebostäder och Stockholmshem. De får höja med 5,3 procent i genomsnitt från 1 januari 2024.

Höjningen berör cirka 49 000 lägenheter. 

Retroaktiva hyror

Hyresgästföreningen anser att beslutet är för högt och konstaterar att det kommer bli tufft för många hyresgäster.

– Vi beklagar att Familjebostäder och Stockholmshem valde att Hyresmarknadskommittén skulle besluta om årets hyra. Bäst i längden för både hyresgästerna och bolagen är om förhandlingarna sköts lokalt mellan parterna som kan de lokala förutsättningarna, säger Adam Hillawi, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm.

Bolagen har valt att inte flytta fram startdatumet, vilket kommer innebära retroaktiva hyror.

– Nu är vi bekymrade över att det kan förvärra ett redan ansträngt ekonomiskt läge för hyresgästerna, säger Jonas Larsson, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Stockholmshem.