Totalt 19 av 53 nominerade unga från Danderyd får ett kulturstipendium för sina bidrag inom musik, dans, teater, konst, foto och litteratur.

Till den 6 juni planeras en digital presentation av stipendiaterna, då tillställningen på Slottsgården har fått ställas in i år igen – med anledning av pandemin.

– Vi kommer ha en coronasäker presentation, precis som förra året, men en lite mer utvecklad presentation med fler inslag här gången, säger Robert Nibelius (M), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Totalt 50 000 kronor

Årets topp fem-stipendiater (som fick mest pengar) var musikern Felix Pellbäck, konstnärerna Sofia Eriksson, Emma Jonek, Melker Lindgren och så en delad plats mellan sångaren Saga Felicia Formo och klarinettisten Erik Stöhr.

Juryn till stipendiet består av sex experter inom områdena musik, konst, foto, teater, dans och litteratur. Totalt får stipendiaterna dela på 50 000 kronor.

Robert Nibelius (M) berättar att de lagt extra fokus på ett område.

– I år så har vi lagt lite mer tyngdpunkt inom konsten som område. Det är viktigt att se till att alla delar blir sedda, och därför har det blivit lite fler konstnärer i år.

Du träffar många inom kulturen i Danderyd. Varför kan den här typen av stipendium vara viktigt?

– Jag tror att inom allt vi gör, om det är kultur av olika slag, sport, musik, så är det viktigt att bli sedd och uppskattad. Det har en stor betydelse att få en sporre att fortsätta med det som man är duktig på, säger Robert Nibelius.