Långedrag

I helgen går startskotten för inte mindre än 45 kappseglingsrace, som ska genomföras utanför hamnen i Långedrag.

Bland besättningen på en av båtarna finns juniorerna Rasmus Alnebeck och Oscar Engström från GKSS. Så gott som varje dag är de ute och tränar och nu ligger fokus på att synka teamet inför deltävlingen i Allsvenskan Segling.

– Vi går för guldet och siktar på att kvala till finalen till Sailing Champions League i Tyskland nästa år, säger elitseglaren Rasmus Alnebeck.

Kontor till havs

De två vännerna lärde känna varandra när de satt i varsin optimistjolle som sexåringar och de har svårt att föreställa sig ett liv helt på torra land.

Regn, blåst och kyla har aldrig hindrat dem inte från att kasta loss och ge sig ut på havet.

– Det är ju vårt kontor så det är bara att gilla läget. Det är samma för alla ute på havet, säger Rasmus Alnebeck.

En fördom som de ofta möter är att segling inte är någon riktig sport.

– Många tänker att man seglar till Smögen och dricker lite öl samtidigt, men kappsegling som vi sysslar med är ju något helt annat. Det krävs både fysisk och psykisk styrka och anspänningsnivån under ett race är extremt hög, säger Oscar Engström.

Rasmus Alnebeck

Rasmus Alnebeck

Dino Soldin

Få som har råd

De hade önskat att fler ungdomar hade fått chansen att upptäcka tjusningen med segling, men är också medvetna om att det är få som har råd.

Lars Lindvall på GKSS menar att klubben satsar för att få ut fler ungdomar på havet, bland annat genom projektet Vattenvana som riktar sig främst till ungdomar som är nya i Sverige.

– Segling är ju en högkostnadssport, men vi jobbar hela tiden för att göra seglingen mer tillgänglig, bland annat genom att ha egna båtar så att man för en hyfsad penning kan utöva sporten.

Oscar Engström

Oscar Engström

Dino Soldin

Läsa av vädret

Så vad krävs då för att bli en bra seglare?

– Mycket handlar om att skapa sig en uppfattning om vad som kommer att hända. Det gäller att lyfta blicken och se hur vattnet ser ut, hur molnen rör sig och var motståndaren befinner sig, säger Rasmus Alnebeck.

Som seglare ska man även vara lite av en meteorolog för att kunna förutspå skiftningar i vädret.

– Inför en tävling kollar man alltid flera prognoser och försöker göra en egen analys. När man seglar så kort som vi gör kan man se rätt mycket på vattnet vad som kommer att hända, säger Oscar Engström.