Gör om. När renoveringen är klar ska någon slags verksamhet flytta in i Kista gårds huvudbyggnad. Foto: Mikael Andersson

Nu förvandlas Kista gårds flygel till två hyresrätter

Från nedklottrad och igenbommad till upprustad i 1800-talsanda. I vinter flyttar de första hyresgästerna in på Kista gård. Men vad som ske i huvudbyggnaden återstår att se.

  • Publicerad 17:11, 23 sep 2022

Det garanterar att huset kan stå kvar i många år till.

Har du passerat Kista gård på senaste tiden har du säkert noterat en stor förändring.

De sedan några år tillbaka nedgångna, igenbommade och nedklottrade byggnaderna är nu ett minne blott. I stället trängs här byggmaskiner och arbetare som färdigställer både huvudbyggnaden och tillhörande flygel.

– Flygeln har vi renoverat till två lägenheter. De första hyresgästerna, privatpersoner, flyttar in redan i början av november, berättar Mathias Holmqvist, entreprenadchef, medan han visar runt i den ena bostaden.

Här finns massor av tidstypiska detaljer från när byggnaden uppfördes på 1800-talet, och kakelugnar i original. Ett robust trägolv är på plats, och planlösningen är exakt densamma nu som då.

– Vi har lagt mycket krut på att återskapa det som det var tidigare, säger Mathias Holmqvist.

Handgjort. 60 000 täljda träpluggar har satts i fasaden på huvudbyggnaden, för att kunna hålla upp puts och få trähuset att se ut att vara i sten, precis som förr. Foto: Mikael Andersson

Vill bygga nytt

Dan Sehlberg är vd för Sehlhall, företaget som för några år sedan köpte gården.

– Fastigheten hade då varit misshandlad under flera år. Det var väldigt tråkigt, framför allt för alla boende här, och för staden, som satsat mycket på parken här utanför. Vi kände att vi kunde göra skillnad.

Planen är nu att återställa byggnaderna så likt ursprunget som möjligt, och sedan skapa en levande kulturmiljö på platsen, berättar han.

– I huvudbyggnaden skulle det kunna bli ett kafé eller något sådant, vi vet inte riktigt än utan letar lämpliga hyresgäster. Vi vill att så många boende i området som möjligt ska kunna ta del av platsen.

Historiskt hem. Den nyrenoverade flygeln ska bli boende åt privatpersoner. Foto: Mikael Andersson

Inom några år är planen att även uppföra en helt ny byggnad en bit bort, på östra delen av tomten.

– Kanske en skola, ett vård– och omsorgsboende eller någon annan samhällsnyttig fastighet. Det viktiga är att de som kommer hålla till där också ska kunna njuta av verksamheten här i gårdsbyggnaden, säger Dan Sehlberg.

Anrik gård

Kista gårds historia går långt tillbaka i tiden. Källarbyggnaden en bit bort på tomten uppfördes på 1760-talet, själva huvudbyggnaden kom till 1852 och flygeln några år senare. På marken finns även en runsten.

– Kista gård har faktiskt givit namn till hela stadsdelen Kista, berättar Tobias Mårud, byggnadsantikvarie.

Snart i mål. Renoveringen av Kista gård är snart klar och sent i höst flyttar de första hyresgästerna in. På bild: Mathias Holmqvist, entreprenadchef, Elinor Johnsson, platschef, Tobias Mårud, byggnadsantikvarie och Dan Sehlberg, vd Sehlhall. Foto: Mikael Andersson

Han är på plats under byggets gång för att se till det utförs på ett sätt som följer lagar och beslut, eftersom byggnaden anses ha högt kulturhistoriskt värde.

– Det går väldigt bra och man har gjort mer än förväntad nivå här.

Han berättar att byggnaden reveterades 1868, vilket innebär att man slog in träplugg i fasaden och la puts över, för att få den att se ut som en stenbyggnad. På 1990-talet renoverades gården.

– Men då blev det inte gjort på bästa sätt, tyvärr. Nu har de tagit bort den gamla putsen och satt in nya träpluggar, 60 000 stycken som är täljda helt för hand, sedan ska det läggas på ny puts igen. Det är grundligt gjort den här gången och kommer bli väldigt fint, tror jag, säger Tobias Mårud.

Mathias Holmqvist tillägger:

– Nu är det gjort exakt som det ska utföras. Det garanterar att huset kan stå kvar i många år till.

Tidstypiskt. Som en sista detalj ska en gammal hästsko sättas ovanför en av dörrarna in till lägenheterna i flygeln. Foto: Mikael Andersson

Kista gård – det här har hänt

2017 sålde Stockholms stad fastigheterna Kista gård 1 och Kista gård 2, som innefattar gårdsbyggnaden, flygeln och andra kringliggande byggnader till ett privat bolag.

De nya ägarna lovade renovering och nya verksamheter, bland annat pratades det om ett lyxhotell.

Men ingenting hände och byggnaderna fick stå och förfalla. 2021 stod det i stället klart att Sehlhall Fastigheter förvärvat gården från de tidigare ägarna, för en okänd summa pengar.

Kista gård är blåklassad av Stockholms stadsmuseum vilket innebär att byggnaden har "synnerligen höga kulturhistoriska värden".

Visa merVisa mindre