Kista bibliotek har haft öppet klockan 10–20 varje dag, men nu är det slut med det.

Från och med 1 mars började nya öppettider, 10–16, gälla på lördagar och söndagar. Anledningen är att man måste uppfylla den nya arbetstidslagstiftningens regler om återhämtning för medarbetarna, berättar Ida Udovic, chef för biblioteken i Järva.

– Eftersom vi inte fått fler resurser men samtidigt måste anpassa schemana har vi varit tvungna att tänka om, och fått inse att det inte går att ha öppet på samma sätt som innan, säger hon.

Samtidigt ger förändringarna en chans för biblioteket att nu i stället fokusera extra mycket på målgruppen barn och unga, menar hon.

– Vi har länge velat göra en programverksamhet här på helger, när barn ofta är hemma med föräldrarna och har större möjlighet att komma hit. Det har vi större möjlighet till nu, då vi kan prioritera sådant i stället för öppethållande. Jag tror det kommer bli ett lyft.

Kommer påverka

Kista är ett populärt bibliotek, ett av Stockholms största, med 1 500 och 2 000 besökare dagligen.

Samtidigt har biblioteket generellt lägre besökssiffror på helgkvällar, och Ida Udovic tror inte att så många kommer drabbas negativt av förändringarna.

– Om man brukar besöka oss på kvällar och helger är det klart att den här blir väldigt tråkigt, men vi har generellt färre besökare då så jag tror faktiskt inte det kommer påverka så många. Dessutom börjar vi ha fler aktiviteter från de yngsta på just helgerna, vilket är i linje med vårt uppdrag från politikens håll.

Uppmaning: Åk till Spånga

Så vart ska den som är sugen på en helgkväll på bibblan vända sig?

Kista bibliotek uppmanar på sin hemsida besökare att åka till Spånga bibliotek, som ligger 20 minuter bort med buss 179.

Från och med 1 mars börjar de nämligen ha meröppet, vilket innebär att biblioteket är tillgängligt 8–21, varje dag.

Personal finns dock endast på plats på onsdagar, 12–17, och för att få tillgång till biblioteket resterande öppettider måste besökare gå dit registrera sig hos någon medarbetare när det är bemannat.

– När man registrerat sig kan man komma till biblioteket när som helst 8–21, och använda det precis som vanligt, säger Ida Udovic.

För att få tillgång till meröppet behöver man även ha fyllt 18 år.