Det senaste året har det varit rörigt i lokalerna i Evidiensias djurklinik i Arninge. Under vinter har de befunnit sig i tillfälliga lokaler då mottagningen har renoverats och byggts ut – nu ska verksamheten växa.

– Vi ser en stor efterfrågan på tider och därför bygger vi ut för att helt enkelt kunna ta emot fler patienter. Det känns nästan overkligt att det nu blir verklighet, säger Sandra Fällman, klinikchef.

Fler rum och drop-in

Mycket har redan kommit på plats men invid spralliga hundar på besök och veterinärer, arbetar byggjobbare för fullt. På post it-lappar runt om i lokalen står det anvisningar om vad som ska göras och cheferna bär flyttlådor genom korridorerna.

Hunden Ollie har kollat tänderna tillsammans med husse Patrik Runblad från Täby park. Han tycker att förändringen är bra.

– Vi har inte behövt akutvård ännu, men det är bra om det blir fler tider och skönt att allt är på ett ställe, säger han.

Arninge djurklinik har legat i Arninge ett antal år. Nu har kliniken förvandlas till Täby djursjukhus. Ytan har nästan fördubblats från 750 till 1350 kvadratmeter och undersökningsrummen har utökats, från åtta till arton stycken.

– Väntetiderna är jättelånga på flera håll, vi vill kunna lasta av och hjälpa dem stora djursjukhusen. Tanken är nu att vi även kan ta emot remisser från hela Storstockholm, säger hon. 

Ollie har kollat tänderna tillsammans med husse Patrik Runblad från Täby park.

Ollie har kollat tänderna tillsammans med husse Patrik Runblad från Täby park.

Mikael Andersson

Dubbelt så stor personalstyrka

Under ett år har rekryteringsprocesser pågått men de är långt ifrån klara, berättar Sandra Fällman.

– Nu är vi 38 personer på plats men inom loppet av två år kommer vi att vara runt 60 till 70 personer, jag tror dock att det är bra att växa långsamt så det får ta den tid det tar, säger Sandra Fällman.

För personalen innebär utökningen även en större utmaning– som de ser fram emot.

– Det ska bli kul att få större fall och ny kollegor, sen blir det ju lättare att växa på arbetsplatsen, säger djurvårdaren Jasmine Niemann.

En del i förändringen är att sjukhuset kommer att ha akutmottagning. 

– Det kan handla om förgiftningar, skärsår, sårskador och på sommaren är värmeslag vanligt, det är alltid bra om man ringer innan, men vi kan även ta emot de se som kommer in genom dörren, säger hon.

Tidigare har kliniken fått skicka vidare patienter till större sjukhus.

– Nu har vi möjlighet att åtgärda och behandla våra patienter fullt ut, inom de här fyra väggarna, säger hon. 

Ett fint mottagande får man alltid av någon av de 16 personalhundarna som hänger runt.

Ett fint mottagande får man alltid av någon av de 16 personalhundarna som hänger runt.

Mikael Andersson

Längtar efter ljud

De djur som kräver intensivvård över natten kommer fortsatt att skickas till större sjukhus. I Täby finns i stället en stationärvårdsavdelning där djur som är dåliga och kommit in på dagen kan ligga kvar och fått sjukvård fram till kvällen.

Fortsatt står de nybyggda burarna tomma, men snart lär de förhoppningsvis bli fulla berättar Sandra Fällman.

Sandra Fällman Klinikchef Evidensia Djurkliniken Arninge, med Gunilla Falk som idag står i receptionen.

Sandra Fällman Klinikchef Evidensia Djurkliniken Arninge, med Gunilla Falk som idag står i receptionen.

Mikael Andersson

– Och ljudnivån kommer öka med det, det längtar jag efter, säger hon.