Från och med den 1 mars blir det dyrare att få soporna hämtade. Grundavgiften höjs med mellan med 12 procent för enbostadshus, med 14 procent för flerbostadshus och med 19 procent för verksamheter. Till det kommer kostnad för vald hämtningstjänst. För enbostadshus med källsortering innebär det totalt en höjning med 23 procent.

– Generellt har avfallshanteringen blivit allt dyrare på grund av ökade miljökrav och nya tjänster. Nya regler kring PFAS-rening påverkar oss också och leder till ökade kostnader. Inför 2024 påverkas även vi av inflationen och höga drivmedelspriser. Avgiften ska vara självfinansierande, säger Mette Holst, vd för SRV återvinning.

Från och med i år gäller en ny lagstiftning som innebär att kommunerna ska erbjuda fastighetsnära insamling av allt avfall, vilket ska vara klart 2027. Det är något som SRV behöver bygga upp, liksom påverkar den nya lagen om att alla måste sortera matavfall kostnaderna.

Sortera hemma höjs mest

För den som har tjänsten Sortera hemma blir det rejält mycket dyrare. Här höjs avgiften, inklusive grundavgift, med 27 procent. För ett enbostadshus går avgiften från 2 931 kronor till 3 713 kronor om året.

– Sortera hemma tillkom som pilot 2011. Den har subventionerats av tjänsten "osorterat avfall". Men den nya lagstiftningen innebär att den tjänsten försvinner och då behöver Sortera hemma finansiera sig själv. Den tjänsten har dessutom dyrare fordon, säger Mette Holst.

Mitt i Huddinge har tidigare berättat att inga nya kunder kan ansluta sig till Sortera hemma i avvaktan på att SRV ska hitta ett nytt system för den fastighetsnära insamlingen.

De andra ägarkommunerna (Botkyrka, Haninge, Nynäshamn och Salem) har godkänt avgiftshöjningarna. I Huddinge tas ärendet upp på fullmäktige i februari. Kommunstyrelsen i Huddinge påtalar att ägarkommunerna involveras sent i processen och inte får tillräckligt med tid för intern förankring. Man anser att det är av stor vikt att SRV:s dialog med ägarkommunerna stärks.

– Vi har en kontinuerlig och bra dialog med ägarkommunerna och vi har informerat om de ökade kostnaderna. Sedan har kommunerna olika processer för hur de hanterar ärenden och Huddinge har en lite längre process, säger Mette Holst.